Lehečkova cesta do finále a domácí zklamání. Takový byl Turnaj mistrů pro mladé tenisty

V italském Miláně se odehrál pátý ročník Next Gen ATP Finals. Turnaje mistrů pro hráče do 21 let se poprvé účastnil i český tenista. Cesta Jiřího Lehečky turnajem navíc skončila až ve finále, ve kterém se ale z titulu radoval Brandon Nakashima ze Spojených států amerických. Zklamaní naopak zůstali domácí fanoušci. Žádný ze tři italských hráčů se totiž nedostal ani ze skupiny. Letošní ročník toho ale nabídl víc.

Milán Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Lehečka s trofejí pro finalistu

Jiří Lehečka s trofejí pro finalistu | Zdroj: Profimedia

Další novátorská pravidla

Milánský turnaj je známý řadou pravidel, která na ostatních podnicích sezony nejsou uplatňována. Hraje se na tři vítězné sety, přičemž pro zisk setu, musí hráč získat čtyři gemy. Dále se například nehraje na výhody a kurt má je singlové lajny.

V letošním ročníku se navíc představila sada dalších novátorských pravidel. V první řadě se snížil čas mezi výměnami. Po esu, dvojchybě nebo chybě z returnu musela další výměna začít do 15 sekund místo dosavadních 25.

Zrychlené byly i pauzy mezi jednotlivými gemy. Hráči si mohli sednout na lavičku jen jednou za set. Během zápasů byla ale povolena komunikace mezi trenérem na tribuně a hráčem na kurtu, což povolila ATP pro druhou polovinu letošní sezony. Na milánském turnaji navíc mohli hráči s trenéry komunikovat i během soupeřova time-outu nebo pauze na ošetření.

Trenéři navíc dostávali od systému TennisViz přímo během zápasů pokročilé statistiky o utkání, díky čemuž mohli provádět strategické změny.

Bez hlavního favorita

Není výjimkou, když se nejlepší mladí tenisté roku kvalifikují i na samotný hlavní Turnaj mistrů. Jistou účast měl poslední vítěz z Milána a hvězda letošní sezony Carlos Alcaraz. Na turnaji v Paříži si však poranil břišní svaly a musel předčasně ukončit sezonu. Kvůli zranění z Paříže nemohl do Milána jet další z předchozích vítězů, Jannik Sinner.

Alcaraz musí kvůli zranění ukončit sezonu. Světová jednička přijde o Turnaj mistrů a Davis Cup

Číst článek

V dobrém ale změnil turnaj kategorie Masters v Paříži na poslední chvíli plány Holgerovi Runemu. Dánský tenista ve finále zdolal Novaka Djokoviče a dal tím razítko na svůj skvělý závěr sezony, kdy se na čtyřech turnajích ATP po sobě dostal do finále a získal dva tituly. 

Rune se díky triumfu v Paříži navíc dostal na 10. místo v žebříčku ATP a získal pozici náhradníka pro Turnaj mistrů, což upřednostnil před jistou účastí na Next Gen Finals. Letošní ročník tak neměl jasného favorita.

Italské zklamání

Domácí fanoušci věřili, že dobrý výsledek zaznamená Lorenzo Musetti, který byl nasazenou turnajovou jedničkou. Vítěz dvou letošních turnajů ATP ale zvládl jen úvodní duel ve skupině. Následně podlehl Jacku Draperovi i Dominicu Strickerovi a do semifinále nepostoupil.

Ve skupině A hráli hned dva Italové. Ani Francesco Passaro a Matteo Arnaldi však do vyřazovací fáze nepostoupili. Domácí tenisté tak nenavázali na ročník 2019, kdy turnaj ovládl Jannik Sinner.

Lehečka ve finále

Poprvé se na Turnaj mistrů pro tenisty do 21 let kvalifikoval Čech. Cesta Jiřího Lehečky navíc skončila až ve finále, čímž se postaral o jeden z nejvýraznějších výsledků českých mužských tenistů v posledních letech.

Ve skupině Lehečka porazil 3:0 na sety Passara s Arnaldim a stejným skóre prohrál jen s Brandonem Nakashimou. V semifinále, kam postoupil z druhého místa, se utkal s Dominicem Strickerem ze Švýcarska, kterého zdolal 3:1.

Ve finále Lehečku čekala repríza utkání ze skupiny proti Nakashimovi, avšak ani napodruhé nezískal proti Američanovi ani set, i když k tomu byl velmi blízko. V 1. setu měl brejk, ale nedokázal sadu doservírovat. V tiebreaku 2. sady měl dva setboly, avšak ani jeden nevyužil. Třetí set si pak Nakashima pohlídal a po setech 4:3, 4:3 a 4:2 získal z letošního ročníku Next Gen ATP Finals titul šampiona.

Lukáš Liška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme