Petra Kvitová získala Cenu Věry Čáslavské. ‚Pro mě byla inspirativní tím, jak bojovala,‘ uvedla tenistka

Tenistka Petra Kvitová dostala jako šestá Cenu Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí. Dvojnásobná wimbledonská vítězka, která se úspěšně vrátila na kurty po vážném zranění ruky z loupežného přepadení z prosince 2016, získala trofej ve tvaru skleněného „V“ za rok 2019.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Kvitová

Petra Kvitová | Foto: Issei Kato | Zdroj: Reuters

„Sport mi přinesl spoustu dobrého i zlého, hlavně dobrého, a nečekala jsem, že bych tady mohla stát a dostat cenu Věry Čáslavské. Je to odměna za dřinu a všechno. Jsem ráda, že ta cena vznikla,“ řekla Kvitová, letošní čtvrtfinalistka grandslamového Australian Open, na dnešním ceremoniálu v sídle Českého olympijského výboru.

Přehled laureátek Ceny Věry Čáslavské

  • 2014 - Štěpánka Hilgertová (vodní slalom)
  • 2015 - Naďa Knorre (předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu)
  • 2016 - Věra Růžičková (sportovní gymnastika)
  • 2017 - Barbora Špotáková (atletika)
  • 2018 - Šárka Strachová (sjezdové lyžování)
  • 2019 - Petra Kvitová (tenis)

Kvitovou v prosinci 2016 v bytě přepadl lupič a pořezal jí levou dlaň. Navzdory složité operaci se česká reprezentantka dokázala rychle vrátit na elitní tenisovou úroveň, což právě Český olympijský výbor ocenil. Už na jaře 2017 nastoupila na francouzském Rolland Garros, ten samý rok pak vyhrála turnaj WTA v Birminghamu.

Loni se Kvitová dostala do finále Australian Open. Probojovala se také zpět do elitní desítky světového žebříčku, z něhož po téměř dvou letech po letošním úvodním Grand Slamu sezony vypadla. Nyní je na 11. pozici.

Ocenění je pojmenováno po sedminásobné olympijské vítězce Čáslavské, která byla výjimečnou sportovkyní i silnou osobností společenského života. „Pro mě byla inspirativní tím, jak bojovala ve sportu i v životě. Vždycky z ní sršela spousta energie a to si myslím máme trošku společného,“ řekla devětadvacetiletá Kvitová.

Jako první si nejmladší cenu Českého olympijského výboru převzala před šesti lety kajakářka Štěpánka Hilgertová, loni byla laureátkou slalomářka Šárka Strachová. „Petro, blahopřeji k ceně, která je nejen za sportovní výkony, ale především za to, co jsi dokázala v životě a jaká jsi bojovnice,“ řekla ve video pozdravu Strachová.

ČTK, wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme