Murray vyzval Brity ke změně poměrů v tenise. Nechce, aby na zisk grandslamu čekali dalších 44 let

Britové by podle bývalé světové jedničky Andyho Murrayho měli naplno využít nečekaný triumf Emmy Raducanuové na US Open a zpřístupnit tenis širším vrstvám, aby příště nemuseli na grandslamový titul čekat tak dlouho. Zároveň uvedl, že osmnáctileté naději nehodlá dávat žádné rady, pokud ho o to sama nepožádá.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský tenista Andy Murray

Britský tenista Andy Murray | Zdroj: Reuters

„Nikdy jsem neměl rád, když někdo z bývalých britských tenistů po každém zápase říkal, co jsem měl nebo neměl udělat. Vždycky mi to přišlo hrozně otravné a nechci se chovat stejně,“ řekl čtyřiatřicetiletý vítěz tří grandslamů, který v roce 2012 po 76 letech ukončil čekání Britů na mužského šampiona na některém z turnajů „velké čtyřky“. 

Kdo je vítězka US Open Emma Raducanuová? Mladý talent s kosmopolitním původem i tvrdou výchovou

Číst článek

„Pro zemi, která hostí největší turnaj na světě a rozhodně netrpí nedostatkem peněz, to je každopádně málo,“ řekl Murray novinářům před turnajem v Metách, kde dostal divokou kartu a v prvním kole se utká s Francouzem Ugem Humbertem.

Murraymu se nelíbí, že tenis je v Británii brán jako sport pro bohaté. „Pokud máte image, že váš sport je příliš nákladný, určitě to hodně lidí včetně rodičů odradí,“ řekl Murray.

„Teď je ten pravý čas ke změně, aby se zajistilo, že čekání na další grandslam nebude tak dlouhé,“ dodal.

Raducanuová se v New Yorku stala první tenistkou, která získala grandslamový titul po postupu z kvalifikace. V deseti zápasech neztratila ani set a po finálové výhře nad o rok starší Kanaďankou Leylah Fernandezovou ovládla grandslam jako první Britka po 44 letech. Před ní to naposledy dokázala Virginia Wadeová, vítězka Wimbledonu v roce 1977.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme