Roger Federer se rozloučil s kariérou na Laver Cupu. Historie si ho bude pamatovat jako gentlemana

V září se na exhibičním Laver Cupu rozloučil s kariérou legendární tenista Roger Federer. Poslední zápas odehrál po boku dlouholetého rivala i přítele Rafaela Nadala. Utkání sice prohráli, ale i tak byl 41letý Švýcar s rozlučkou spokojený. Předcházelo jí totiž v bohaté kariéře mimo jiné dvacet grandslamových titulů nebo celkem 310 týdnů na pozici světové jedničky.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roger Federer se loučí na Laver Cupu

Roger Federer se loučí na Laver Cupu | Foto: Andrew Boyers | Zdroj: Reuters

„Byl a je po právu králem našeho tenisového světa. Hraje elegantně technicky a na kurtu je gentleman. Vždycky to bude hvězda našeho sportu,“ vzpomínala Petra Jvitová na Rogera Federera. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si vzpomínky Petry Kvitové a Radka Štěpánka na Rogera Federera

„Když jsme se potkali, tak vždycky pozdravil a usmál se. Byl lidský a toho si na něm vážím. Na kurtu nerozbil raketu a nechoval se špatně. Nejlepší vzpomínku mám teď, když jsme slavili 100 let centrkurtu ve Wimbledonu, tak jsme si povídali a naznačil mi, že skončí, protože bohužel koleno nemá v pořádku. Bylo mi to hodně líto,“ přibližovala Petra Kvitová atmosféru letošního Wimbledonu, kde se s už nehrajícím Rogerem Federerem potkala.

A už tehdy tedy tušila, že se kvůli potížím s operovaným kolenem blíží konec kariéry Švýcara, který se do role elegána a gentlemana propracovával po trochu divočejších juniorských letech.

Proměna bouřliváka

„Co jsem slyšel od kluků, kteří s ním hráli, tak to byl za mlada bouřlivák, který lámal rakety, hulákal a křičel,“ vzpomínal před časem Radek Štěpánek. Ale to bylo jen krátce na počátku kariéry Rogera Federera.

„Pak se změnil a našel si na kurtu svůj svět. Naučil se koncentrovat a nedávat nic najevo. Myslím, že tím svým přístupem je vzorem pro mnoho a mnoho tenistů. A čím víc dětí bude moct mít na kurtu takový vzor, tím líp,“ myslí si asi nejen Radek Štěpánek.

‚Nejsmutnější den pro tenis.‘ Končícímu Federerovi pogratulovali ke kariéře Kvitová, Roddick či Lineker

Číst článek

Ano, Federer si brzy díky svým blízkým a svému okolí uvědomil, kolik mu tenis dával, takže to také tenisu vracel. To jsem mohl zažít běžně na tiskových konferencích, když trpělivě odpovídal novinářům ve třech různých jazycích desítky minut po každém grandslamovém duelu.

Úspěšně se vyhýbal aférám a cestoval po turnajích i se svou rodinou. Vítězil i jako otec čtyř dětí a před nimi se také loučil. V Londýně při Leaver Cupu, kde si stejně jako před pěti lety v Praze zahrál deblový zápas s Rafaelem Nadalem. 

Snový pár „Fedal“, jak mu fanoušci přezdívali v září v londýnské O2 areně, prohrál nešťastně z mečbolu. Ceremoniál pak provázel pláč švýcarského tenisty, který si ale přes všechno popsané dočkal konce, jaký si přál. Ve 41 letech se rozloučil na kurtu po opravdové bitvě.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme