16letá Ruská tenistka si rok nezahraje kvůli dopingu, zakázané látky byly v prášcích od matky

Tenisová federace ITF potrestala ročním zákazem startu ruskou tenistku Elizavetu Koklinovou. 16letá hráčka měla pozitivní dopingový test na loňském turnaji v Istanbulu, v těle měla zakázané látky furosemid a torasemid.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenis (ilustrační foto).

Tenis (ilustrační foto). | Zdroj: Reuters

Pozitivní dopingový nález měla Elizaveta Koklinová na svém čtvrtém mezinárodním turnaji v životě v Istanbulu. Její vzorek byl po porážce od Češky Petry Krejsové poslán do akreditované laboratoře v Montrealu, která odhalila zakázané látky furosemid a torasemid.

Tenistka Brengleová kvůli častým dopingovým kontrolám podává žalobu, chce 10 milionů dolarů

Číst článek

Mezinárodní tenisová federace ITF zpětně anulovala výsledky Koklinové a uložila Rusce roční zákaz startu. Při posuzování ITF zohlednila, že šlo o první prohřešek tenistky proti antidopingovým pravidlům a že pravděpodobně nedopovala úmyslně.

Látky patřící mezi diuretika, které se používají při maskování dopingu se do těla mladé Rusky dostaly podle jejího vysvětlení z prášků na vysoký tlak, které jí dala matka, když jí po letu do Turecka otekly nohy.

Matka tenistky léky, které látky obsahují, dlouhodobě užívá, a tak ITF vysvětlení uvěřila. V případě úmyslného dopingu by hrozil až čtyřletý trest.

Elizaveta Koklinová zatím hrála pouze malé turnaje s maximální dotací 25 tisíc dolarů, mezi profesionálními tenistkami si zatím nepřipsala ani jednu výhru. Pokoušet se o ní může zase až v říjnu 2018.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme