Éra Bartyové skončila, nastupuje Świateková. Mistryně returnů je první polskou světovou jedničkou

Vytvořila hned několik rekordů najednou a její poslední úspěchy označila ženská profesionální organizace WTA jako bezprecedentní. Tenistka Iga Świateková má za sebou výjimečné období a po nedávném překvapivém konci dominantní Australanky Asleigh Bartyové se dostala na první místo světového žebříčku. Polsko tak díky ní má na vrcholu singlového žebříčku svého prvního zástupce v historii.

Miami Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská tenistka Iga Šwiatekova

Polská tenistka Iga Šwiatekova | Foto: Wilfredo Lee | Zdroj: ČTK / AP

„Neuvěřitelná Iga,“ zaznělo po zatím posledním finálovém zápase dvacetileté Polky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Iga Šwiateková je první polskou singlistkou na vrcholu tenisového žebříčku WTA. Poslechněte si příspěvek Jaroslava Plašila

Komentátor WTA připomněl, že nová světová jednička vyhrála jako čtvrtá žena v dějinách tenisu takzvaný Sunshine Double – tedy oba po sobě jdoucí americké turnaje v Indian Wells a v Miami – což se před tím povedlo jen Němce Steffi Grafové, Belgičance Kim Clijstersové a Victorii Azarenkové z Běloruska.

Žádná ze zmíněných šampionek ale nebyla v době triumfu mladší, než je teď Świateková, která před příletem do Spojených států slavila titul i v Kataru, a jako první singlistka v historii triumfovala na všech třech úvodních podnicích sezóny kategorie WTA 1000.

Jak říká dlouholetá reportérka z ženského profesionálního okruhu a moderátorka WTA Insider Podcastu Courtney Nguyenová, ještě v lednu jsme se ptali, jak porazit dominantní Ashleigh Bartyovou, a teď krátce po nečekaném konci Australanky nás zajímá to samé v případě Šwiatekové. 

Tenistka Krejčíková je znovu světovou dvojkou, mezi muži nadále vládne Djoković

Číst článek

Sama polská tenistka přiznala, že si ještě v začátcích amerického turnaje nebyla jistá tím, jestli si pozici světové jedničky zaslouží.

„Nebyla jsem stoprocentně spokojená, protože jsem věděla, že nejlepší tenis hraje Ash. Když jsem hrála proti ní, cítila jsem, že mám stále co vylepšovat. Hodně mě to motivovalo. Je to trochu i náhoda, byla jsem dvojkou pár dní a pak Ashleigh oznámila, že končí. Ale po Miami jsem si uvědomila, že hraji opravdu dobře, tak jsem si řekla ‚proč ne?‘“ sdělila Świateková ve zmíněném podcastu.

Důvodů, proč je teď Iga Świateková novou světovou jedničkou, je spoustu: sebevědomí, větší víra ve svůj tenis, skvěle fungující tým a tak dále. Ale jsou příčiny, které můžeme pojmenovat i celkem objektivně díky statistikám. Dvacetiletá Polka, která je dostatečně silná při svém podání, například získala v zápasech této sezony nejvíce her na příjmu ze všech singlistek na okruhu.

„Na returnu je to všechno o reakci a pohybu. Letos mám pocit, že jsem možná ještě o něco rychlejší a díky tomu můžu být na příjmu mnohem aktivnější. Nemusím jenom vracet míče zpátky. To je jedna z věcí, co asi mohu říct. To ostatní je tajemství,“ řekla tenistka.

Na turnaje s tátou a bez náramků ani ránu. Šestnáctiletá Fruhvirtová žije tenisový sen

Číst článek

Triumf v Miami a následný posun ve světovém pořadí je obrovským úspěchem i pro Polsko. Świateková je první polskou tenistkou v singlu, která na prestižní umístění dosáhla, nejblíže se v minulosti přiblížila Agnieszka Radwańská, ta byla v roce 2012 světovou dvojkou.

Srovnatelný je jen úspěch Łukasze Kubota, který se v roce 2018 stal jedničkou ve čtyřhře. Po jeho boku se Świateková objevila na kurtu olympijského turnaje v Tokiu, vypadli ale ve čtvrtfinále.

Novopečená světová jednička na tvrdém povrchu, kde zaznamenala sedmnáct výher v řadě, ještě po návratu z Ameriky zůstane, i když to bude v hale. Domácím Polkám pomůže v kvalifikaci o postup do finálové skupiny poháru Billie Jean Kingové v duelu proti Rumunkám.

A až pak začne Świateková přemýšlet o hraní na antuce, kde se zatím cítila nejkomfortněji. Na ní ještě jako náctiletá vybojovala před dvěma roky ve Francii svůj premiérový grandslamový titul.

Jaroslav Plašil, bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme