Tenisté mají nového krále. Turnaj mistrů ovládl Tsitsipas, ve finále si poradil s Thiemem

Novým králem tenisového Turnaje mistrů se stal Stefanos Tsitsipas. Jednadvacetiletý Řek v nedělním finále v Londýně porazil Rakušana Dominica Thiema v urputné třísetové bitvě 6:7, 6:2 a 7:6 za dvě a půl hodiny.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První řecký účastník vrcholu sezony Tsitsipas ovládl ovládl Masters jako sedmý debutant a je nejmladším vítězem od roku 2001, kdy triumfoval dvacetiletý Australan Lleyton Hewitt. Nejmladším vítězem v padesátileté historii tohoto klání je legendární Američan John McEnroe, který v lednu 1979 uspěl jako devatenáctiletý.

Berdych po londýnském ceremoniálu: Jednoho rána jsem se vzbudil a ten plamínek ve mně nebyl

Číst článek

Za třetí titul v sezoně si Tsitsipas připíše na konto 2,66 milionu dolarů (61,5 milionu korun) a ukončí sezonu na šestém místě světa. Thiem bude v žebříčku čtvrtý.

„Byl jsem frustrovaný z toho hrát utkání pod tak obrovským tlakem, ale o to více jsem teď uvolněný a nadšený z vítězství,“ řekl krátce po mečbolu Tsitsipas, který tak navázal na loňské prvenství na Turnaji mistrů pro hráče do 21 let.

V hodinu a pět minut dlouhém prvním setu nevyužil ani jeden z finalistů své šance. Thiem měl dva brejkboly a Tsitsipas tři, ale rozhodl až tie-break, v kterém šel první do vedení Rakušan. O náskok sice přišel, ale nakonec vyhrál 8:6.

Ve druhém setu hrál Tsitsipas jako rozzuřený býk a vyvinul obrovský tlak, kterému Thiem nestačil čelit. Řek rychle vedl 4:0 a vynutil si rozhodující dějství. „Netuším, proč jsem hrál tak parádně. Byl jsem v pohodě a nedal mu šanci,“ řekl.

První výhodu získal ve třetím setu Tsitsipas, ale Thiem srovnal na 3:3. Oba hráči se opírali do míčů vší silou a projektily létaly z jedné strany na druhou. Další ztráta servisu už nepřišla a vítěze určil tie-break.

V tom vedl Tsitsipas 4:1, Thiem po drtivém bekhendu vyrovnal, ale pak Rakušana zradil forhend. Thiem po něm udělal dvě chyby ve hře, při prvním mečbolu poslal return do autu a Tsitsipas mohl slavit.

Po utkání se tenisté u sítě vřele objali a Tsitsipas několikrát pochvalně poplácal Thiema po ramenou. „Doufám, že nás čekají v budoucnu další velká finále. Opravdu se na další bitvy moc těším,“ řekl šestadvacetiletý Rakušan.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme