Kvitová i Plíšková otočily nepříznivý vývoj a probojovaly se do osmifinále US Open

Tenistky Petra Kvitová a Karolína Plíšková se po úspěšných obratech probojovaly do osmifinále US Open. Dvaatřicetiletá Kvitová odvrátila proti Španělce Garbiňe Muguruzaové dva mečboly, sama proměnila v super tie-breaku čtvrtý a zvítězila 5:7, 6:3, 7:6. O dva roky mladší Plíšková zvrátila nepříznivý vývoj proti Švýcarce Belindě Bencicové, kterou zdolala 5:7, 6:4, 6:3.

New York (Aktualizováno: 6:57 4. 9. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Kvitová.

Petra Kvitová. | Foto: Susan Mullane | Zdroj: Reuters

Kvitová měla před tímto zápasem proti bývalé světové jedničce pozitivní bilanci 5:1, kterou chtěla ještě vylepšit. Vyrovnanou hru, při které si obě tenistky držely svůj servis, narušila až česká hráčka, když si za stavu 3:2 vypracovala při podání dva brejkboly, hned ten první proměnila a odskočila do vedení 4:2.

‚Ona si to zaslouží.’ Navrátilová Sereně před turnajem nevěřila, pak změnila názor. Krejčíkové se líbily vlasy

Číst článek

Jenže Španělce se hned vzápětí podařil rebrejk a výhoda byla pryč. Pak navíc Kvitová při svém podání za stavu 5:5 nakupila tři dvojchyby a doslova darovala Muguruzaové další brejk. Španělská tenistka potom dopodávala první set, a tak Kvitová ztratila první sadu poměrem 5:7 .

Druhý set se zpočátku vyvíjel podobně jako ten první – vyrovnaná hra do stavu 3:2 pro Kvitovou, kdy se české tenistce podařilo prolomit soupeřčin servis. Tentokrát se ale Kvitová poučila, dovolila Mugurazové už jen jeden gem a ovládla druhý set 6:3.

Nadal si při zápase poranil nos a obával se zlomeniny. ,Vše v pořádku,‘ hlásil po výhře nad Fogninim

Číst článek

Rozhodující set se znovu začal lámat v šestém gemu, tentokrát to ale bohužel byla Kvitová, která ztratila za stavu 2:3 servis a Španělka šla do trháku. Ten mohla završit o chvíli později, když šla podávat na vítězství, situaci ale nezvládla a Kvitová byla zpět ve hře.

Za stavu 5:6 pak Kvitová při svém podání dlouho bojovala, aby zápas dotáhla do tiebreaku. Musela odvracet i dva mečboly, nakonec ale těžké chvíle zvládla a za stavu 6:6 přišla na řadu zkrácená hra.

V tiebraku se hrál znovu hodně vyrovnaný tenis, pak ale Češka dvakrát vedla o tři body a chyběl jí kousek k vítězství. Tři mečboly Španělka odvrátila, ten čtvrtý už ale Kvitová proměnila, když Muguruzaová napálila míček do sítě. 

Kvitová tak poprvé od Roland Garros z roku 2020 postoupila na některém z grandslamů do osmifinále. V něm se utká s vítězkou zápasu mezi Číňankou Jüe Jüan a domácí Jessicou Pegulaovou.

Postupuje i Plíšková

Bývalá světová jednička Plíšková zdolala Bencicovou poprvé v kariéře. Oplatila ji tři roky starou porážku z turnaje v Indian Wells.

Obě hráčky si v úvodu vzaly dvakrát servis, poté ale zpřesnily a dovedly první set do koncovky. V jedenácté hře přišla rodačka z Loun o podání potřetí a Švýcarka set dopodávala.

Ve druhé sadě se olympijská šampionka z Tokia ujala vedení 2:0. Plíšková ale brzy srovnala a tentokrát závěr zvládla lépe. Za stavu 5:4 získala brejk a s ním i celý set.

Ani v rozhodujícím dějství nebyly obě hráčky na servisu stoprocentní. Rozhodnutí přišlo v osmém gamu, kdy Bencicová ztratila podání potřetí za sebou a Plíšková utkání dotáhla k vítězství.

„Ten zápas měl všechno. Začaly jsem ve dne a končily pod světly. Soupeřka zahrála občas výborně, někdy chybovala. Bylo to z obou stran hodně nahoru dolu,“ řekla Plíšková.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 60 milionů dolarů):
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Norrie (7-Brit.) - Rune (28-Dán.) 7:5, 6:4, 6:1.

Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Kvitová (21-ČR) - Muguruzaová (9-Šp.) 5:7, 6:3, 7:6 (12:10).

tat, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme