Plíšková prohrála se Serenou Williamsovou a na US Open končí stejně jako loni ve čtvrtfinále

Pro tenistku Karolínu Plíškovou skončilo US Open stejně jako před rokem ve čtvrtfinále. Česká hráčka nedokázala na grandslamu v New Yorku zopakovat předloňskou výhru nad Serenou Williamsovou a s Američankou v dusném večeru tentokrát prohrála 4:6 a 3:6.

New York (Aktualizováno: 8:38 5. 9. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karolína Plíšková prošla prvním kolem US Open

Karolína Plíšková na US Open. | Foto: Geoff Burke-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Z českého pohledu je letošní US Open ve dvouhrách minulostí. Mezi muži nebyl žádný český hráč poprvé od roku 1970. Ženy sice prošly premiérově v open éře v šesti do třetího kola, ale k branám finále se ani jedna z nich už nepřiblížila. Jedinou českou vítězkou dvouhry tak zůstane Hana Mandlíková z roku 1985.

„Jsem samozřejmě zklamaná, protože jsem mohla zahrát o hodně líp,“ řekla Plíšková. „Na druhou stranu čtvrtfinále grandslamu je vždy dobrý výsledek. Neprohrála jsem se špatnou hráčkou, Serena je pořád jednou z nejlepších.“

Plíšková se chystá na Serenu: Chová se arogantně, ale vyhrává jí to zápasy

Číst článek

Na dvorci Arthura Ashe se osmá nasazená Plíšková v prvním setu dostala do vedení 3:1 a pak nevyužila tři brejkboly na 4:1. „Tam se to lámalo,“ uvedla Plíšková.

Sice měla náskok, ale vývoj určovala Williamsová, která v úvodu utkání často chybovala. V prvních pěti gamech udělala Američanka 16 nevynucených chyb, ale jakmile udržela míče v kurtu, Plíšková nestačila. Proto od stavu 4:2 prohrála osm her v řadě. V posledním gamu první sady měla náskok 40:0, přesto o podání přišla.

„Obě jsme na začátku hledaly rytmus. Serena ho v závěru toho setu našla, to byl ten rozdíl. Netrefovala jsem míče čistě,“ hodnotila česká tenistka. „Ve druhém setu jsem hrála lépe, ona už ale byla na servisu silná. Snad na všechny mé brejkboly zahrála první servis. V důležitých chvílích hrála lépe,“ řekla Plíšková.

Vondroušová na US Open vypadla v osmifinále. ‚Dělala scény,‘ vyčetla soupeřce

Číst článek

Až za stavu 0:4 získala hru ve druhé sadě, a to díky dvojchybě Williamsové. Snížila poté na 2:4 a mohla ještě zápas zkomplikovat. Při podání soupeřky vedla 40:0, jenže bývalá jednička ukázala sílu. Výborným servisem ztrátě zabránila a při čtvrtém brejkbolu v téže hře dala eso rychlostí přes 180 km/h.

Další drama už se nekonalo. Po hodině a pětadvaceti minutách Williamsová ukončila zápas velkolepě - napálila eso, eso, smeč a eso. Zápas vystihuje statistika: Plíšková s favoritkou prohrála na vítězné míče 12:35 (3:13 na esa).

„Má strašný tlak, když jí to jde. Je vidět, že se cítí v pohodě, chodí do toho. Předloni na sebe měla tlak větší, to to tady šla vyhrát. Teď si hraje víc v klidu. Servírovala výborně, přišlo mi hodně prvních servisů, hodně es a dobře podání míchala,“ řekla Plíšková.

Šestatřicetiletá Serena Williamsová, která útočí na čtyřiadvacátý grandslamový titul, se v semifinále střetne s Lotyškou Anastasijí Sevastovovou.

Nadal udolal Thiema ve strhující bitvě

Zatímco finále Roland Garros vyznělo jasně pro Rafaela Nadala, ve čtvrtfinále US Open svedl španělský tenista s Dominicem Thiemem strhující bitvu. Lídr světového žebříčku musel od Rakušana strávit „kanára“ z prvního setu, než nakonec po čtyřech hodinách a devětačtyřiceti minutách vyhrál 0:6, 6:4, 7:5, 6:7 a 7:6.

Bitva Federer - Djoković nebude. Světová dvojka vypadla s nenasazeným Australanem

Číst článek

„Je mi Dominica líto. Jsme velcí kamarádi, ale jsem si jistý, že dostane v budoucnu další šanci,“ řekl Nadal v rozhovoru na kurtu. Jeho soupeřem v pátečním semifinále bude stejně jako před rokem Argentinec Juan Martín del Potro.

Na pařížské antuce Nadal porazil Thiema hravě ve třech setech, ale v New Yorku oba předváděli fantastický a dramatický tenis. Devátý hráč světa Thiem na světovou jedničku nastoupil zostra a nepovolil mu v prvním setu ani jednu hru. „Kanára“ na grandslamu dostal Nadal počtvrté v kariéře z 282 odehraných zápasů.

Obhájce titulu na US Open ale zvládl druhou sadu a ve třetí nenechal soupeře set dopodávat. Ve čtvrté Španěl prohrál tie-break a hrál se pátý set. Oba tenisté v něm přiváděli fanoušky k úžasu a z výhry se krátce po druhé hodině v noci místního času radoval Nadal. Při mečbolu v tie-breaku poslal Thiem smeč daleko do autu.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku:

Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
S. Williamsová (17-USA) - Karolína Plíšková (8-ČR) 6:4, 6:3, Sevastovová (19-Lot.) - Stephensová (3-USA) 6:2, 6:3.


Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (1-Šp.) - Thiem (9-Rak.) 0:6, 6:4, 7:5, 6:7 (4:7), 7:6 (7:5), Del Potro (3-Arg.) - Isner (11-USA) 6:7 (5:7), 6:3, 7:6 (7:4), 6:2, 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme