Titul, obří skok žebříčkem WTA i gratulace od královny. ‚Absolutní sen,‘ radovala se Raducanuová

Po letošním Roland Garros a triumfu Barbory Krejčíkové je tady další senzační grandslamová šampionka. A zřejmě ještě o dost překvapivější. Osmnáctiletá Britka Emma Raducanuová se totiž do hlavní soutěže US Open v New Yorku dostala z kvalifikace a musela vyhrát deset zápasů.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emma Raducanuová.

Emma Raducanuová. | Foto: Robert Deutsch | Zdroj: Reuters

Od wimbledonského titulu Rusky Mariy Šarapovové v roce 2004 je nejmladší grandslamovou vítězkou ženské dvouhry. Britka narozená v Torontu Emma Raducanová porazila ve finále Kanaďanku Leylah Fernandezovou 6:4 a 6:3.

I když byl zápas zřejmě vyrovnanější než skóre, šampionka byla odvážnější a hrála lépe při důležitých výměnách. Dva mečboly na příjmu sice nevyužila, ale ten třetí při vlastním podání, po odvrácených brejkbolech a neobvyklém ošetření odřeného kolena uprostřed gemu, proměnila.

Raducanuová došla na US Open z kvalifikace až k titulu, ve finále porazila Fernandezovou

Číst článek

„Byl to náročný zápas a myslím, že měl nesmírně vysokou úroveň. Leylah hraje skvěle, je bojovnice, ale já zahrála výborně v důležitých okamžicích,“ řekla Raducanuová.

Eso ukončilo výjimečnou cestu Britky turnajem, která neztratila v turnaji ani set a je první grandslamovou vítězkou, která si hlavní soutěž musela vybojovat v kvalifikaci.

„Je to absolutní sen. Vždycky jsem snila o grandslamovém titulu, mluvila o tom, že ho vyhraju a věřila si, ale teď nemůžu uvěřit, že jsem to dokázala,“ řekla čerstvá šampionka.

Do US Open vstupovala jako 150. hráčka světa, po senzačním triumfu, během nějž neztratila ani set, se přiblíží elitní dvacítce.

„Neztratila jsem ani set, ale v každém z deseti zápasů jsem si prošla složitější chvilkou, ale vždycky našla cestu ven a z toho mám velkou radost.“

Finálový zápas nadchl fanoušky po celém světě. Třeba bývalý úspěšný americký tenista Andy Roddick na twitteru vzkázal že tyto dvě mladé ženy jsou pro tenis darem, absolutním darem. Vítězce gratulovala na sociálních sítích i britská královna Alžběta II.

'I have no doubt your outstanding performance, and that of your opponent Leylah Fernandez, will inspire the next generation of tennis players.'

Read The Queen's message to @Emma Raducanu in full: bit.ly/3z8Luud

00:34 – 12. 09. 2021

3234 36505

Jaroslav Plašil, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme