Nadal si zahraje na US Open o devatenáctý grandslamový titul, ve finále se utká s Medveděvem

Španělský tenista Rafael Nadal a Rus Daniil Medveděv jsou ve finále US Open. Nadal bude útočit na devatenáctý grandslamový vavřín po semifinálové výhře nad Italem Mateem Berrettinim 7:6, 6:4 a 6:1. Medveděv si poradil 7:6, 6:4 a 6:3 s Bulharem Grigorem Dimitrovem a je v grandslamovém finále vůbec poprvé.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rafael Nadal po vítězném semifinále.

Rafael Nadal po vítězném semifinále. | Foto: Robert Deutsch-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Třiatřicetiletý Nadal má před sebou sedmadvacáté grandslamové finále a šanci na čtvrtý newyorský titul. Ten poslední získal ve Flushing Meadows předloni.

Více volných karet, ale velká konkurence. Být tenisovým juniorem v Česku i v USA má své klady i zápory

Číst článek

„Když jsem sem přijel, tak jsem si chtěl připravit šanci na velkou věc. A jsem tady. Teď se budu stoprocentně soustředit na finále a buď vyhraju, nebo prohraju,“ řekl Nadal, letošní vítěz antukového Roland Garros a finalista Australian Open.

Ziskem titulu by se Španěl přiblížil Švýcaru Rogeru Federerovi, rekordmanovi s dvaceti grandslamovými tituly. „Rád bych jich měl jednou nejvíc, ale když se mi to nepovede, budu stejně pořád spát výborně,“ usmál se rodák z Mallorky.

V semifinále Nadal vydřel s turnajovým překvapením Berrettinim první set, v kterém odvrátil šest brejkbolů a otočil tie-break. V tom už prohrával 0:4 a za stavu 4:6 čelil dvěma setbolům. Třiadvacetilého soupeře zlomil brejkem na 4:3 ve druhé sadě.

Mentální kouč Mühlfeit dříve dělal pro Gatese, dnes radí sportovcům Schickovi, Samkové či Lehečkovi

Číst článek

„První set byl frustrující, protože jsem měl hodně šancí a není dobré se dostat s hráčem se skvělým servisem, jako je Matteo, do tie-breaku. Ale přežil jsem, získal poté i první brejk, což mě uklidnilo,“ řekl Nadal.

Pátý nasazený Medveděv je ve finále na svém čtvrtém turnaji v řadě. Bulharského svěřence Radka Štěpánka, který nebyl mezi nasazenými, přehrál v nervózním prvním setu až v tie-break a podobně jako Nadal se uklidnil po brejku ve druhé sadě. „Sebedůvěra hraje obrovskou roli, V prvním setu jsem nebyl lepší, naštěstí jsem ho ale získal a pak jsem se chytil,“ řekl.

Třiadvacetiletý Medveděv je prvním ruským tenistou v grandslamovém finále po Maratu Safinovi od Australian Open 2005. „Jsem na sebe pyšný,“ řekl. Nadal se s Rusem na okruhu střetl jednou a v Montrealu vyhrál 6:3 a 6:0. „Rafa je jedním z největších šampionů, je jako mašina,“ řekl Medveděv.

Medveděv musí počítat s tím, že ve finále nebude mít na své straně fanoušky, které si proti sobě v New Yorku několikrát popudil. Za nevhodné chování v turnaji dostal pokuty v celkové výši 19.000 dolarů, v přepočtu téměř půl milionu korun. "Normálně jsem klidný člověk a nevím, proč při tenisu probouzím démony."

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme