Ženské finále US Open: šampionka Ósaková se omlouvala, Williamsová obvinila rozhodčího ze sexismu

Japonská tenistka Naomi Ósaková slaví první grandslamový titul. Ve finále US Open hladce porazila svůj dětský idol Serenu Williamsovou, ale po svém životním úspěchu se cítila provinile.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naomi Ósaková porazila ve finále US Open svůj dětský idol - Serenu Williamsovou

Naomi Ósaková porazila ve finále US Open svůj dětský idol - Serenu Williamsovou | Foto: Robert Deutsch-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Když po svém prvním grandslamovém finále stála Naomi Ósaková vedle poražené finalistky a svého dětského vzoru, mluvila o splněném snu. „Omlouvám se. Vím, že všichni fandili Sereně,“ řekla s lítostí v hlase při slavnostním ceremoniálu.

Ženské finále US Open: šampionka Ósaková se omlouvala, Williamsová obvinila rozhodčího ze sexismu

Číst článek

Byl to ale její turnaj, vždyť s výjimkou osmifinálového duelu s přemožitelkou Petry Kvitové, Běloruskou Sabalenkovou, neztratila Naomi Ósaková ani set, všemi zápasy procházela hladce a prošla by jím i ve finále nebýt opakovaného incidentu soupeřky s mužem na umpiru Carlosem Ramosem.

Portugalský sudí Američanku ve druhém setu napomenul za nepovolené koučování, ke kterému se po utkání trenér Patrick Mouratoglou veřejně přiznal.

Serena Williamsová na kurtu ale tvrdila, že žádné koučování nevyužívá, že by raději prohrála, než by si pomáhala podvodem. A po dalších vzrušených diskusích, při kterých praštila raketou a rozhodčího nazvala lhářem a zlodějem přišla postupně o bod a pak i jeden gem.

Carlos Ramos je ale jeden z nejzkušenějších rozhodčích a postupoval přesně podle pravidel. Naomi Ósaková nervózní závěr ustála a stala se osmou vítězkou ženské dvouhry na grandslamu ve dvou po sobě jdoucích sezónách. Něco takového se stalo naposledy přesně před osmdesáti lety.

Serena Williamsová nazvala rozhodčího lhářem a zlodějem | Foto: Danielle Parhizkaran | Zdroj: Reuters

Williamsová po zápase uklidňovala dav, který před tím sama rozvášnila, výhru soupeřky považovala za zaslouženou. Reportérům ve velkém sále stadionu ale řekla, že takto rozhodčí nepostupoval proti mužům, že jim nevzal hru, když ho nazvali zlodějem.

„Přijde mi to sexistické. Nikdy nebere mužům gem, když ho nazvou zloději. Viděla jsem hodně mužů, jak rozhodčím řekli něco podobného. Bojuju za rovnost žen. Mně to nepomohlo, ale třeba to dělám pro někoho dalšího,“ řekla Williamsová.

Připomněla také případ francouzské tenistky Cornetové, která dostala na začátku turnaje napomenutí, že se převlékala na kurtu. Francouzka ale nebyla nijak potrestána a pořadatelé vyjádřili nad rozhodnutím v zápase politování.  

Velká část reportérů, šlo převážně o zástupce amerických médií, Američance za ta slova zatleskala. 24. grandslamový titul ale Serena Williamsová nezískala.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 53 milionů dolarů):
Ženy:
Dvouhra - finále:
Ósakaová (20-Jap.) - S. Williamsová (17-USA) 6:2, 6:4.

Smíšená čtyřhra - finále:
Matteková-Sandsová, J. Murray (USA/Brit.) - Rosolská, Mektič (Pol./Chorv.) 2:6, 6:3, 11:9.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme