Souboj o titul i pozici světové jedničky. Ve finále tenisového US Open se utkají Ruud s Alcarazem

Norský tenista Casper Ruud porazil v semifinále US Open Karena Chačanova z Ruska 7:6, 6:2, 5:7, 6:2 a zahraje si ve druhém letošním finále grandslamu o první titul v kariéře. Soupeřem světové pětky bude v neděli čtvrtý muž žebříčku Španěl Carlos Alcaraz, který vyřadil po pětisetové bitvě domácího Francese Tiafoea 6:7 (6:8), 6:3, 6:1, 6:7 (5:7), 6:3.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Casper Ruud.

Casper Ruud. | Foto: Robert Deutsch | Zdroj: Reuters

Zápas o titul bude zároveň soubojem o post světové jedničky. Vítěz nedělního finále nahradí v čele žebříčku ATP ruského tenistu Daniila Medvěděva. Devatenáctiletý Alcaraz by se v případě úspěchu stal nejmladší světovou jedničkou v historii.

Není to první zápas, kdy jsem to cítila, říká Krejčíková o vůni marihuany na kurtech US Open

Číst článek

Třiadvacetiletý Ruud je prvním norským tenistou v historii, který si zahraje na betonových dvorcích ve Flushing Meadows o titul. Do finále grandslamového turnaje se v tomto roce probojoval také na Roland Garros. Zde prohrál 3:6, 3:6, 0:6 se Španělem Rafaelem Nadalem.

Norský tenista zaznamenal proti čtvrtfinálovému přemožiteli Nicka Kyrgiose Chačanovovi 52 vítězných míčů, udělal 34 nevynucených chyb. Šestadvacetiletému Rusovi nepomohlo ani 15 es.

Ruud přišel v prvním setu dvakrát o servis, ve zkrácené hře si ale vypracoval vedení 6:3. Třetí setbol využil po maratonské výměně, kdy míček přeletěl pětapadesátkrát přes síť. Psychicky posílený Nor uspěl i ve druhé sadě, kterou získal díky dvěma brejkům za 33 minut.

Ve třetím setu přestal Chačanov chybovat a po využitém brejkbolu za stavu 6:5 si vynutil pokračování. Třiadvacetiletého Ruuda to však nerozhodilo, ve čtvrté sadě prolomil dvakrát soupeřův servis a po více než třech hodinách hry slavil postup.

Alcaraz zvládl drama

Devatenáctiletý Španěl zvládl na cestě do finále třetí pětisetové drama – s domácím Tiafoem bojoval 4 hodiny a 19 minut.

Vyrovnaný první set bez jediného brejku, který přinesl i skvostnou výměnu plnou zdánlivě ztracených míčků, musel rozhodnout až tiebreak. V něm pak po několika promarněných setbolech uspěl Tiafoe.

Alacaraz pak díky jednomu brejku zvládl druhý set a ve třetím zvítězil jasně 6:1. Ve čtvrté sadě pak Tiafoe odvrátil mečbol a nakonec dotáhl zápas do rozhodujícího pátého setu.

V něm jako by Alcaraz využil zkušenosti s pětisetovými bitvami, které během posledního týdne načerpal, a zvítězil 6:3.

Šwiateková vyzve Džábirovou

Ve finále ženského turnaje vyzve dvojnásobná vítězka Roland Garros Iga Šwiateková letošní finalistku Wimbledonu Uns Džábirovou. 

Polka Šwiateková otočila zápas s Arynou Sabalenkovou z Běloruska a čtvrtfinálovou přemožitelku Karolíny Plíškové porazila 3:6, 6:1 a 6:4. Džábirová v semifinále vyřadila 6:1 a 6:3 Caroline Garciaovou z Francie.

Džábirová jako první Afričanka v tzv. open éře prošla do finále US Open. Po postupu do finále Wimbledonu si navíc zahraje o titul na druhém grandslamu za sebou.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 60 milionů dolarů):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Alcaraz (3-Šp.) - Tiafoe (22-USA) 6:7 (6:8), 6:3, 6:1, 6:7 (5:7), 6:3. Ruud (5-Nor.) - Chačanov (27-Rus.) 7:6 (7:5), 6:2, 5:7, 6:2.

Juniorky:
Čtyřhra - semifinále:
Havlíčková, Šnajderová (1-ČR/Rus.) - Hovdeová, Prestonová (3-USA/Austr.) 6:1, 7:6 (7:1).

ČTK, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme