Více volných karet, ale velká konkurence. Být tenisovým juniorem v Česku i v USA má své klady i zápory

Českému tenisu roste velmi slibná mužská generace. Daviscupoví reprezentanti Jiří Lehečka, Jonáš Forejtek a Dalibor Svrčina to dokazují i na juniorském US Open v New Yorku, kde budou všichni bojovat o postup do čtvrtfinále grandslamové juniorky. Dva prvně jmenovaní mladíci už se prosazují i na menších turnajích mezi dospělými. A svůj sportovní růst můžou všichni srovnávat třeba i s chlapci, kteří také umí česky, ale doma jsou v Americe.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Damm junior během zápasu juniorské soutěže Wimbledonu

Martin Damm junior | Foto: ZOPH. | Zdroj: Reuters

Game Hanzlik, set Mandlik, případně Švajda, Korda, Damm či Kodat.

Svět tenisu je plný jmen, která znějí slovansky nebo i česky, ale vedle nichž najdeme americkou vlaječku či zkratku USA. Často jde o mladé tenisty, kteří česky i mluví, třeba s prarodiči nebo s rodiči, narodili se už ale ve Spojených státech, kde žijí a které reprezentují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké výhody a překážky má bytí nadějným tenistou v Česku oproti USA?

„Narodil jsem se tady, ale když jsem byl malý, tak jsem byl více času tam. Teprve když jsme začali s bráchou chodit do školy, tak jsme se přestěhovali do Ameriky,“ říká Radiožurnálu patnáctiletý Martin Damm, syn bývalého českého tenisty a nyní trenéra.

V Americe žije, a tak mu přijde přirozené Spojené státy reprezentovat. Se všemi výhodami i těžkostmi. Pere se s ohromnou konkurencí, ale zase má šanci dosáhnout mnohem dřív na ty největší grandslamové turnaje, když bude úspěšný.

„Mám větší šanci na volné karty na velké turnaje v Americe. Hraje se jich tu více, ale samozřejmě je to tu i těžší, protože tu je o hodně víc hráčů, a tak je těžké se tam dostat,“ potvrzuje Dammův o rok starší kamarád a bratr bývalé české tenistky Nicol Vaidišové Toby Kodat.

Více volných karet

Mladí Američané mají v zádech silnou federaci země s velkým turnajem. A podobně jako talentovaní Australané, Francouzi či Britové mají větší možnosti bojovat díky volným kartám na nejvíce dotovaných grandslamech.

Zástupci menších států dosáhnou jen na skromnější podniky a i proto může být jejich tenisový růst pozvolnější.

‚Je to tu masakr od rána do večera.‘ Juniorské US Open je náročné i pro trenéra Michala Navrátila

Číst článek

„Všichni tito kluci – Britové, Francouzi nebo Američané – výhodu mají, ale myslím si, že to není nic, co by rozhodovalo. Tomáš Berdych, Radek Štěpánek a i další se zvládli dostat do top stovky i desítky, aniž by dostávali takové množství volných karet,“ myslí si Jiří Lehečka.

A že je pomoc českého tenisového svazu také významná, dodává Jonáš Forejtek: „Platí hodně turnaje. Vyjedeme se svazem a nic tu neplatíme, což nám hodně pomáhá.“

Čeští junioři se teď snaží, aby byl co nejúspěšnější jejich aktuální výjezd na US Open. Hned tři budou bojovat o postup do juniorského čtvrtfinále singlu.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme