Nepovolené koučování? Umpirový rozhodčí rozmlouval s Kyrgiosem, kritizují ho soupeř i Federer

Pohovor hlavního rozhodčího s australským tenistou Nickem Kyrgiosem při čtvrtečním zápase US Open vyvolal bouřlivé reakce a nezvyklou situací se bude dál zabývat i americká tenisová asociace (USTA). Podle jejího prvního vyjádření se nejednalo o nedovolené koučování. Francouz Pierre-Hugues Herbert je ale přesvědčen, že by měl sudí dostat trest.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodčí Mohamed Lahyani v rozmluvě s Nickem Kyrgiosem

Rozhodčí Mohamed Lahyani v rozmluvě s Nickem Kyrgiosem | Zdroj: Repro Twitter

Švédský rozhodčí Mohamed Lahyani sestoupil z umpiru ve druhém setu, když Kyrgios prohrával s Herbertem 4:6 a 0:3. K třiadvacetiletému Australanovi, jehož přístup k zápasům bývá často kritizován, promlouval téměř minutu, aby začal hrát naplno. „Snažím se ti pomoci,“ říkal mu.

Ve třetím kole US Open je 6 Češek, jako poslední postoupila Siniaková

Číst článek

Kyrgios po této domluvě výrazně zvýšil nasazení, druhou sadu získal v tie-breaku a další sety vyhrál 6:3 a 6:0. Nezvyklé chování rozhodčího nevnímal jako problém. Něco podobného se mu prý stalo třeba v Šanghaji.

„Všichni víme, že jsem tam měl moment, kdy mi rozhodčí říkal to samé - 'Není to dobré pro pověst tohoto sportu, nevypadá to dobře.' A taky se to stalo před dvěma týdny v Cincinnati proti Del Potrovi,“ vykládal Kyrgios.

Podle Herberta si rozhodčí za své chování zaslouží trest. „Myslím, že tohle není jeho práce. Není to trenér, je rozhodčí a měl by zůstat na umpiru,“ řekl Francouz. „Pokud udělá chybu, měl by být potrestán. Zase tolik jich nedělá, je to opravdu dobrý rozhodčí,“ dodal.

Americká tenisová asociace, která se kontroverzní situací zabývala, podle prvního prohlášení švédského arbitra nepotrestá. Sudí podle USTA zjišťoval, zda Kyrgios nepotřebuje lékařskou pomoc.

Přímo k tenistovi prý Lahyani sešel kvůli velkému hluku na kurtu. Také Kyrgiose informoval, že pokud bude jeho evidentní nezájem v zápase pokračovat, bude muset zakročit. Kyrgios si nakonec při další pauze mezi gamy za stavu 1:4 vyžádal ošetření.

V dalším kole Kyrgios narazí na pětinásobného šampiona US Open Rogera Federera. Ani švýcarskému favoritovi se výstup rozhodčího nelíbil a považuje ho za jasné překročení hranice.

„Nemyslím si, že je jeho úkolem chodit z umpiru. On (Kyrgios) se chová tak, jak se chová. Jako umpirový rozhodčí rozhodujete nahoře, ať se vám to líbí, nebo ne. Ale podle mě byste neměli chodit dolů a takhle mluvit,“ řekl. Je to konverzace. A rozhovor může změnit vaše psychické nastavení. Může to být fyzioterapeut, doktor nebo rozhodčí, když na to přijde. Proto by se to už nemělo opakovat," dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme