Djoković má na dosah sezonní grandslam. Na US Open udolal Zvereva a zahraje si o titul

Tenista Novak Djoković si zahraje na US Open finále. V semifinále vyřadil čtyřiatřicetiletý Srb německého soupeře Alexandra Zvereva po setech 4:6, 6:2, 6:4, 4:6 a 6:2, a vrátil mu tak porážku z letošních olympijských her. O čtvrtý titul z US Open a zároveň o 21 grandslamový triumf celkově, který by z něj udělal co do počtu titulů nejúspěšnějšího tenistu historie, si zahraje ve finále proti světové dvojce Rusovi Daniilu Medveděvovi.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djoković si zahraje o 21. grandslamový titul.

Novak Djoković si zahraje o 21. grandslamový titul. | Foto: Robert Deutsch | Zdroj: Reuters

Djoković chtěl Zverevovi oplatit porážku z letošní olympiády, kde ho Němec připravil v semifinále o šanci zahrát si o vytoužené zlato. Nakonec zklamaný Djoković nedosáhl v Tokiu ani na bronz.

Teenagerské finále po 22 letech. Raducanuová a Fernandezová jsou letošním překvapením US Open

Číst článek

A i tentokrát to byl Zverev, kdo zpočátku tahal za delší konec. Za stavu 4:4 v prvním setu totiž získal dva důležité brejkboly a díky Djokovićově dvojchybě v nejméně vhodnou chvíli také hned ten první využil a šel podávat na vítězství v prvním setu. To se mu také podařilo, a tak získal první sadu v poměru 6:4.

Druhý set ale začala výborně světová jednička. Díky prolomenému servisu soupeře brzy vedl Djoković 3:0 a celou sadu ovládl nakonec 6:2. Bylo to teprve podruhé na celém turnaji, co Zverev ztratil set. Třetí dějství pak strhl Djoković na svou stranu za stavu 5:4, když vzal soupeři servis ve chvíli, kdy už na to Zverev nemohl reagovat.

Zverev pak ale ještě zabojoval a ve čtvrtém setu odvrátil konec zápasu, když při Djokovićově podání vybojoval dva brejbkoly a ten druhý využil prudkým úderem po pravé čáře. Celou sadu pak vyhrál 6:4 a muselo se rozhodnout v pátém setu.

Nebylo to ono. Ve Wimbledonu jsem hrála agresivněji, hodnotí Plíšková svůj konec na US Open

Číst článek

Ten se už ale proměnil v celkem jasnou záležitost, když Djoković brzy vedl už 5:0. Zverev se pak sice zvedl a dvěma získanými gemy v řadě koncovku zápasu trochu zdramatizoval, nakonec ale Djoković získal poslední set poměrem 6:2.

Zverev tak na US Open nezopakoval loňskou finálovou účast. Místo něj si o titul zahraje Djoković, který bude útočit na sezonní grandslam, tedy o vítězství na všech grandslamových turnajích v jedné sezoně - na Australian Open, Roland Garros i Wimbledonu to už letos dokázal. V historii to zatím zvládli jen Američan Don Budge v roce 1938 a Australan Rod Laver v letech 1962 a 1969.

Triumf na US Open by pro něj byl navíc už 21. titulem z grandslamu, čímž by se stal nejúspěšnějším tenistou grandslamové historie. Zabránit mu v tom se pokusí světová dvojka Rus Daniil Medveděv.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 57,5 milionu dolarů):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Zverev (4-Něm.) 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme