První ‚náctileté‘ finále po 22 letech. Na US Open si zahrají o titul dvě vycházející hvězdy

Poprvé od roku 1999 se ve finále ženské dvouhry US Open utkají dvě náctileté tenistky. O grandslamový titul v New Yorku budou hrát čerstvě devatenáctiletá Kanaďanka Leyla Fernandezová a osmnáctiletá Britka Ema Raducanová. Před dvaadvaceti lety proti sobě tehdy nastoupily Američanka Serena Williamsová a Švýcarka Martina Hingisová.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská tenistka Emma Raducanuová.

Britská tenistka Emma Raducanuová. | Foto: Danielle Parhizkaran | Zdroj: Reuters

Zatímco před 22 lety šlo o srážku naprosto odlišných herních stylů (síla sedmnáctileté Williamsové tehdy vyzrála nad technikou a chytrostí o rok starší Hingisové), teď jsou si finálové soupeřky v New Yorku o dost podobnější. Tenisově, ale také i postavami, životními příběhy a předky z jiných zemí oproti těm, které reprezentují.

Přehrát

00:00 / 00:00

První ‚náctileté‘ finále po 22 letech. Na US Open si zahrají o titul dvě vycházející hvězdy

Obě mají i díky tomu hodně fanoušků v globálně rozšířeném sportu a také dost vlastností, které jim pomohly mezi elitu.

„To, že mám čínskou mámu, znamená to, že mi odmalička vštěpovala tvrdou práci a disciplínu. Když jsem byla mladší, hodně jsem si vzala od Li Na, která byla hodně divoká. Měla extrémně dobré zbraně, pohyb, mentalitu i vnitřní sílu,“ říká Emma Raducanová, Britka narozená v Torontu rumunskému otci a čínské mamince.

„Pamatuju si, jak jsem ji viděla hrát finále French Open proti Francesce Schiavoneové. Byl to dlouhý a těžký zápas, ale to množství mentální síly a odolnosti, které ukázala, mám v hlavě dodnes,“ dodává.

Djoković má na dosah sezonní grandslam. Na US Open udolal Zvereva a zahraje si o titul

Číst článek

Také Kanaďanka s ekvádorsko-filipínskými kořeny Leylah Fernandezová má své vzory. Už dříve přiznala, jak ji jako malou inspirovala také levou rukou hrající Petra Kvitová při vítězném Wimbledonu v roce 2011. A motivovala ji také slavná Belgičanka Justine Heninová i se svým známým heslem, že nic není nemožné.

„Ano, je to pravda. Můj otec mi neustále říkal, že není žádný limit, který by omezoval můj potenciál. Každý den jsme dostali k tomu, abychom mohli pokračovat v tvrdé práci, a o to se snažíme. Jsem ráda, že teď jde všechno dobře,“ říká Leylah Fernandezová.

Teď jí všechno až tak dobře, že si po výhrách nad čtyřmi tenistkami ze světové dvacítky a z toho třemi ze světové pětky, Japonkou Ósakovou, Němkou Kerberovou, Svitolinovou z Ukrajiny a Sabalenkovou z Běloruska, zahraje o titul. V pozdních večerních hodinách o něj bude bojovat s britskou senzací, která ještě na turnaji neztratila set a do hlavní soutěže se probojovala z kvalifikace, Emmou Raducanovou.

Jaroslav Plašil, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme