Teenagerské finále po 22 letech. Raducanuová a Fernandezová jsou letošním překvapením US Open

Finále dvouhry tenistek na US Open má překvapivé složení. O titul se v sobotu v New Yorku utkají devatenáctiletá Kanaďanka Leylah Fernandezová a o rok mladší Britka Emma Raducanuová, která je první grandslamovou finalistkou z kvalifikace. Půjde tak o první teenagerské finále amerického grandslamu od roku 1999.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská tenistka Emma Raducanuová.

Britská tenistka Emma Raducanuová. | Foto: Danielle Parhizkaran | Zdroj: Reuters

O nečekaném složení finále se rozhodlo, když Raducanuová dokázala přesvědčivě v semifinálovém utkání porazit Řekyni Marii Sakkariovou 6-1 a 6-4.

Djoković touží po čtvrtém letošním grandslamovém úspěchu, v cestě stojí jeho olympijský kat Zverev

Číst článek

Na Arthur Ashe Stadium se tak utká osmnáctiletá tenistka s devatenáctiletou Leylah Fernandesovou. Kdy se na US Open naposledy stalo něco podobného? Museli bychom zpět až do roku 1999, kdy v teenagerském finále porazila Američanka Serena Williamsová Švýcarku Martinu Hingisovou.

Pro Raducanuovou jde o velký úspěch z mnoha důvodů. Britce patří ve světovém žebříčku až 150. místo a o účast na turnaji musela hrát v kvalifikaci, z té dokráčela až do finále, což se v otevřené éře turnaje nikomu nepodařilo. V celém průběhu svého teprve druhého velkého turnaje navíc neztratila ani set.

„Překvapení. Šok. Šílené. Nemohu tomu uvěřit,“ přiznala po zápase Raducanuová, když si uvědomila, že vyřadila Marii Sakkariovou a Belindu Bencicovou, které patří do nejlepší dvacítky světových tenistek.

„Samozřejmě že mým snem bylo zahrát si grandslam, ale nevěděla jsem, jak brzy se mi to povede. Být v této fázi mé kariéry v grandslamovém finále pro mě moc znamená. Nemám slov,“ dodala osmnáctiletá tenistka.

O rok starší Leylah Fernandesová má za sebou také obdivuhodné skalpy favoritek – porazila světovou trojku Naomi Ósakaovou, Elinu Svitolinovou a v semifinále světovou dvojku Arynu Sabalenkovou.

„Magické. To je slovo, které popisuje mojí dosavadní zkušenost s turnajem i mé poslední výkony. Snažím se na kurtu bavit, jsem ráda, že se to divákům líbí,“ řekla kanadská tenistka, které patří ve světovém žebříčku 73. místo.

Poslední teenagerky, které vyhrály grandslamový turnaj

Iga Šwiateková - French Open (2020)

Bianca Andreescuová - US Open (2019)

Světlana Kuzněcovová - US Open (2004)

Maria Šarapovová - Wimbledon (2004)

Serena Williamsová - US Open (1999)

Jak upozorňuje CNN, ve finále se utkají dvě hráčky z rodin imigrantů – zatímco Raducanuová má rumunského otce a čínskou matku, Fernandesová má kořeny v Ekvádoru a na Filipínách. Po semifinálovém úspěchu poděkovala za podporu, které se jí z ostrovního státu dostává.

Raducanuová zase díky své matce našla tenisový vzor v Číně. „Když jsem byla malá, mým zdrojem inspirace byla tenistka Li Na, především díky své urputnosti,“ řekla na adresu bývalé čínské hvězdy.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme