První kazašská vítězka Wimbledonu. Rybakinová po nervózním úvodu porazila Džabúrovou 2:1

Tenistka Jelena Rybakinová jako první hráčka Kazachstánu opanovala Wimbledon, ve svém premiérovém grandslamovém finále zdolala mírně favorizovanou Ons Džabúrovou z Tuniska 2:1 po setech 3:6, 6:2 a 6:2. Úvodní sadu ztratila po sérii chyb, pak se ale oklepala a tvrdými ranami soupeřku přehrála.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn (Aktualizováno: 17:27 9. 7. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jelena Rybakinová jako první kazašská vítězka Wimbledonu

Jelena Rybakinová jako první kazašská vítězka Wimbledonu | Foto: Hannah Mckay | Zdroj: Reuters

Ve hře bylo hodně. Obě tenistky ještě nikdy předtím nehrály o grandslamovou trofej. Ons Džabúrová navíc nastoupila jako první arabská finalistka a Jelena Rybakinová jako první kazašská finalistka turnaje velké čtyřky.

Dvanáctiletá tenistka Sekerková zářila v Nadalově akademii, teď byla nejmladší účastnicí Wimbledonu

Číst článek

Přesto vypadaly soustředěně, udržely si podání, ale pak přišel průlom. Tunisanka si parádní obranou připravila brejkbol, jenž vzápětí po dlouhé výměně od základní čáry potvrdila. Ozvalo se hlasité povzbuzení, které prořízlo do té doby tichou a vypjatou atmosféru.

Džabúrová se dostala do laufu, pokračovala čistou hrou, solidně servírovala. Jako by tím soupeřku z Kazachstánu rozhodila. Rybakinová za stavu 3:5 předvedla dva zkraty v jasných pozicích, přidala i dvojchybu a prohrála úvodní sadu.

Nervozita? O ní mluvila po semifinále: „Když jsem nervózní, je moje hra nahoru dolů. Dnes jsem ale byla mentálně připravená a udělala jsem vše, co bylo třeba.“

Premiéra ve velkém finále s třiadvacetiletou hráčkou možná cloumala, ale jenom v prvním setu. Do druhého totiž vletěla brejkem, její rány nabíraly na přesnosti a Džabúrová ztrácela svůj typický přehled a kreativitu. Podání zahodila ještě jednou a následoval třetí set, v ženském wimbledonském finále teprve podruhé za posledních devět let.

Džabúrová nenašla recept

A kazašská střelkyně na kurtu vládla dál. Znovu sebrala hned úvodní servis. Džabúrová stále hledala rytmus. Kraťasy hrála příliš vysoké, v důležitých chvílích volila špatná rozhodnutí. Nevěděla, co s tím. Rozhazovala rukama a kroutila hlavou. 

A když už vysvitla naděje, Rybakinová odvrátila všechny tři brejkboly v řadě a zvýšila vedení na 4:2. Navázala brejkem a podávala na své největší vítězství v kariéře. Začala esem, pokračovala dvojchybou a nervózní gem ukončila minelou na příjmu Džabúrová.

Rybakinová to zvládla. Největší úspěch v dosavadní tenisové cestě vůbec neslavila. S klidem si podala ruku se soupeřkou, sedla si na lavičku a jen nevěřícně kroutila hlavou. 

Nervózní Rybakinová

„Byla jsem strašně nervózní před zápasem i během něj. Jsem ráda, že už to skončilo,“ vysvětlila suchou reakci na obrovský triumf v rozhovoru po utkání.

„Ale je to úžasné, je čest být tady. Nečekala jsem, že tu druhý týden stále budu. Být vítězkou je něco úchvatného,“ dodala. Emoce držela pod povrchem až do tiskové konference.

„Chci poblahopřát i Ons (Džabúrové) ke skvělému turnaji. Je opravdu inspirující,“ ocenila Rybakinová soupeřku. A inspirace ostatních je jedním z hlavních cílů Tunisanky.

„V tenise je vždycky jenom jedna vítězka. Je to smutné, ale věřím, že dokážu v mé zemi ovlivnit generace,“ pronesla Džabúrová, jež svými výkony v Londýně pobláznila nejenom Tunisko, ale celý arabský a africký svět.

„Ministryně štěstí“, jak se jí po vtipném momentu z tiskové konference přezdívá, sice prožívala velký smutek a zklamání, ale přesto po prohraném utkání na kurtu vtipkovala. Ví, že se skvělou formou bude mít šanci třeba i na posledním grandslamu roku. US Open startuje 29. srpna.

Výsledky tenisového Wimbledonu

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 40,35 milionu liber):

Ženy, dvouhra - finále:

Rybakinová (17-Kaz.) - Džábirová (3-Tun.) 3:6, 6:2, 6:2.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme