Rozhodnutí Wimbledonu? Podle Rubljova z Ruska diskriminace, nesouhlasí ani Ukrajinka Svitolinová

Vedení Wimbledonu ve středečním oznámení vyloučilo z turnaje ruské a běloruské hráče. A to vyvolalo reakce světových tenistů. Vyřazený Andrej Rjublov mluví o diskriminaci, podpořila ho i světová jednička Novak Djoković. A třeba ukrajinská bronzová olympionička Elina Svitolinová by nechala hrát všechny, kdo se vyjádří proti ruské invazi. „Nejsme osobně proti hráčům, jsme proti ruské vládě,“ vysvětlila v rozhovoru pro BBC.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oba nejlepší ruští tenisté Andrej Rubljov a Daniil Medveděv se nemohou zúčastnit letošního Wimbledonu

Oba nejlepší ruští tenisté Andrej Rubljov a Daniil Medveděv se nemohou zúčastnit letošního Wimbledonu | Foto: Lairys Laurent | Zdroj: Abaca Press / Reuters

Den po vypuknutí ruské války na Ukrajině udolal ruský tenista Andrej Rubljov v rozhodujícím tie-breaku Poláka Huberta Hurkacze a šel na turnaji v Dubaji do finále. Místo oslav s fanoušky ale zamířil k nejbližší kameře a modrou fixou napsal na objektiv jasný vzkaz.

„No war please.“ 

Ještě před ním se vyjádřil pro mír i jeho reprezentační kolega a vítěz loňského US Open Daniil Medveděv.

Oba se přesto nemohou zúčastnit vrcholu sezony – Wimbledonu. Medveděv by navíc jako jeden z favoritů útočil na celkový triumf. Londýnský All England Club ale ve středu rozhodl jasně. Žádní ruští či běloruští tenisté

„Nemá to logiku, je to totální diskriminace,“ ohradil se Rubljov v rozhovoru pro agenturu AFP.

Částečně s ním souhlasí i tenistka Elina Svitolinová. Sepsala proto společně s několika ostatními ukrajinskými hráči a hráčkami prohlášení, které končí silnými slovy: „Jsou časy, kdy mlčení a ticho znamenají zradu. Ten čas právě nastal.“

„Nejsme osobně proti jednotlivým ruským hráčům, jsme proti jejich vládě. Měli byste se ale vyjádřit k tomu, co vedení vaší země provádí. Chceme mít jistotu, že jste proti,“ vyzvala Svitolinová ruské sportovce ve vysílání BBC Radio 5.

Olympijský šampion Rylov schytal od plavecké asociace devítiměsíční zákaz, podpořil Putina i invazi

Číst článek

Jako neférové označují vyloučení i vedení okruhů ATP a WTA. Ohradily se i legendy Martina Navrátilová či Billie Jean Kingová. „Nemohu souhlasit se zákazem pro jednotlivce jednoduše kvůli jejich národnosti,“ napsala na sociální sítě bývalá americká tenistka, podle které se jmenuje nejprestižnější ženská týmová soutěž.

Ještě s větším nepochopením mluvila světová jednička Novak Djoković. „Nemůžu podpořit rozhodnutí Wimbledonu, které je prostě šílené. Když se politika smíchá se sportem, je to špatně,“ citovala Srba agentura Reuters.

S oficiálním nařízením se naopak ztotožnila Britská tenisová asociace. Wimbledon začne 27. června, finále je na programu 10. července.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme