Souboj legend počtyřicáté. Federer se utká s Nadalem o postup do finále Wimbledonu

Jejich soupeření je možná nejslavnější tenisovou rivalitou historie. Celkem se utkali už devětatřicetkrát, z toho třikrát na slavné wimbledonské trávě. V pátek vyzve Švýcar Roger Federer Španěla Rafaela Nadala znovu, ve hře je postup do finále.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roger Federer (vlevo) a Rafael Nadal po finále Wimbledonu v roce 2008.

Roger Federer (vlevo) a Rafael Nadal po finále Wimbledonu v roce 2008. | Zdroj: Reuters

Když se oba soupeři potkali na kurtu v Miami v roce 2004 poprvé, dvaadvacetiletý Federer byl čerstvou světovou jedničkou. To Nadalovi bylo teprve sedmnáct a na žebříčku ATP mu patřila 34. příčka, přesto dokázal favorita, kterého trápilo drobné zranění nohy, zaskočit.

Strýcová po semifinále: Sereniny míče přicházely tak rychle. Chtěla jsem hrát kraťasy, ale nešlo to

Číst článek

Od té doby spolu odehráli dalších 38 zápasů, které patří k tomu nejlepšímu, co světový tenis mohl kdy nabídnout. Lepší bilanci má Nadal, který hlavně díky dominanci na antuce vyhrál 24 utkání, patnáctkrát slavil Federer.

Na kurtech ve slavném All England Clubu spolu hráli dosud třikrát a vždycky to bylo ve v zápase o titul. V letech 2006 i o rok později zvítězil Federer, ve slavném finále z orku 2008, které je považováno za jeden z nejlepších tenisových zápasů všech dob, ale uspěl Nadal. 

Oba hráči tehdy na kurtu bojovali čtyři hodiny a čtyřicet osm minut. Tak dlouhé finále Wimbledon ještě nikdy neviděl. Nadalův triumf po setech 6–4, 6–4, 6–7 (5–7), 6–7 (8–10) a 9–7 navíc znamenal konec Federerovy rekordní série. Švýcar tehdy prohrál na trávě první zápas po 65 vítězstvích. 

Na grandslamu se potkali naposledy na Australian Open před dvěma lety, od té doby se na nejprestižnějších turnajích míjeli. „Často se setkáváme s tím, že jsou před některými zápasy příliš vysoká očekávání, u tohoto souboje to ale nejde. Je to zápas roku, protože mluvíme o dvou legendách tohoto sportu,“ řekl pro BBC Sport trojnásobný wimbledonský šampion Boris Becker.

„Hrát proti Rogerovi je vždycky speciální. Jsem nadšený, že se s ním znovu po 11 letech utkám na centrkurtu. Hodně to pro mě znamená a pro něj asi taky,“ těší se na páteční zápas, který má podle plánu začít v 16.30, Rafael Nadal.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme