Pořadatelé Wimbledonu rozdělí dotace i přes zrušený ročník, podíl dostane 620 tenistů s jistotou účasti

Deset milionů liber vyčleněných na prémie pro letošní ročník Wimbledonu, který musel být kvůli koronaviru zrušen, rozdělí pořadatelé mezi tenisty. Zástupci All England Clubu v pátek oznámili, že podíl z celkové dotace dostane 620 hráčů a hráček, kteří by na základě světového žebříčku měli jisté místo v hlavní soutěži nebo v kvalifikaci grandslamového turnaje.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djokovič s trofejí za vítězství ve Wimbledonu

Vítěz poslední mužské dvouhry ve Wimbledonu Novak Djokovi | Foto: ANDREW COULDRIDGE | Zdroj: Reuters

Podle oficiálního vyjádření AELTC inkasuje 256 tenistů oprávněných hrát hlavní soutěž dvouhry 25 tisíc liber (asi 745 tisíc korun), 224 tenistů spadajících do kvalifikace dostane polovinu této částky. Deblisté, kterých by startovalo 120, získají každý 6250 liber (186 tisíc korun), účastníci turnajů vozíčkářů dostanou 6000 nebo 5000 liber podle kategorie.

Kvitová zažehnala potíže s bolavou rukou a vyhlíží Roland Garros i US Open

Číst článek

„Díky naší pojistce si dobře uvědomujeme, jaký dopad mělo zrušení (turnaje) na hráče. Jsme rádi, že jsme nyní v pozici, kdy jim můžeme nabídnout tuto platbu jako odměnu za vloženou tvrdou práci,“ uvedl výkonný ředitel AELTC Richard Lewis.

Pořadatelé Wimbledonu zároveň oznámili, že od příštího roku budou do dvouhry mužů nasazovat hráče opět výhradně podle pořadí ATP. V All England Clubu se totiž od roku 2002 jako jediní neřídili striktně pouze světovým žebříčkem, ale začali zohledňovat výsledky na trávě. V soutěži žen zůstane toto pravidlo zachováno.

Na londýnské trávě se mělo letos hrát od 29. června do 12. července. Kvůli pandemii koronaviru byl ale legendární turnaj poprvé od druhé světové války bez náhrady zrušen a další ročník se bude hrát až příští rok.

Velká Británie eviduje v souvislosti s nákazou koronavirem více než 44 tisíc úmrtí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme