Co turnaj, to nový vítěz. Mužský i ženský tenis zažívají nebývale vyrovnané období

Tenista Roger Federer vyhrál Masters v Miami a získal svůj druhý turnajový titul v sezoně. Zatímco ještě před lety by na této zprávě nebylo zřejmě nic výjimečného, letos je to jiné.

Tento článek je více než rok starý.

Miami Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarský tenista Roger Federer

Švýcarský tenista Roger Federer | Foto: Ahmed Jadallah | Zdroj: Reuters

Po finálovém zápase v Miami, ve kterém Federer ve dvou setech porazil Američana Johna Isnera, to i připomněl reportér televize tenisové organizace ATP – sedmatřicetiletý Švýcar je prvním tenistou, kterému se v této sezoně povedlo vyhrát dva různé turnaje. Jinak to bylo předtím 19 mužských turnajů na okruhu a 19 různých vítězů, což je něco dříve nevídaného.

Rande s fanouškem i trefený rozhodčí. Budoucnost kanadského tenisu je ale i přesto růžová

Číst článek

Skoro to samé můžeme sledovat mezi ženami, kde se zatím ani jedné tenistce nepodařilo vyhrát dvakrát. Australanka Ashleigh Bartyová, která ve finále na Floridě přemohla Karolínu Plíškovou, je čtrnáctou šampionkou tohoto roku ze 14 turnajů.

Stojí za tím ohromná vyrovnanost, o které se na ženském okruhu se přesvědčují opakovaně i české šampionky z tohoto roku Karolína Plíšková a Petra Kvitová. Objevují se nová jména, třeba Kanaďanka s rumunskými kořeny Bianca Andreescuová, kterou možná uvidí fanoušci při fedcupové baráži. 

Ženám dlouhodobě chybí dominantní osobnost po ústupu Sereny Williamsové. A něco podobného teď můžeme překvapivě pozorovat i na mužském okruhu, kde sice jsou mladí talentovaní tenisté, ale jsou také dost nevyrovnaní. Ti „staří“, jako jsou Rafael Nadal, Roger Federer a Novak Djoković, nemohou zkrátka vyhrávat všechno.

Bude zajímavé sledovat, jestli vyrovnanost v mužském tenise naruší Djoković, který vyhrál poslední tři grandslamy. Ten se totiž zatím zřejmě koncentruje především na ty největší akce.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme