Mimo top 100 nikoho nezajímáte, líčí problémy s hledáním turnajů při pandemii tenistka Martincová

Většina tenistek ze světové špičky je teď v Dauhá v Kataru, kam se ženský profesionální okruh přestěhoval z Austrálie. Na své první zápasy tam čekají i nejlepší české singlistky – Karolína Plíšková a Petra Kvitová. Jsou ale také hráčky, které na velké a silně obsazené turnaje nedosáhnou, a tak teď zkoušejí, kde by si vůbec mohly zahrát. Třeba jako Tereza Martincová, která při hledání zažila i dost dobrodružných a ne zrovna příjemných okamžiků.

Lyon/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tereza Martincová

Tereza Martincová | Zdroj: Profimedia

„Jsem ráda, že teď vůbec můžu hrát, že se tyto turnaje znovu rozjíždí,“ řekla s úlevou Martincová. Kdyby měla poslední týdny přirovnat k barvě kurtu ve francouzském Lyonu, kde teď právě hraje, zřejmě by měla jasno, jestli zvolit šedý vnitřek nebo růžový zevnějšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tereza Martincová na vlastní kůži zažila, jak složité je pro tenistku mimo světovou špičku zajistit si v pandemii účast na turnajích. Více v příspěvku Jaroslava Plašila

Minulé období totiž rozhodně idylické nebylo. Poté, co v první polovině ledna vypadla z kvalifikace Australian Open ve Spojených arabských emirátech, snažila se vyplnit mezeru, která jí v kalendáři vznikla, a vybrala menší turnaj mimo elitní profesionální okruh WTA v Německu. Jenže kvůli koronavirovým opatřením na něm nepředvedla ani jednu výměnu.

„Bylo mi oznámeno, že když jsem profesionální hráčka, tak to pro mě bude v pohodě. Měla jsem zvací dopis a všechno podobné připravené. Tak jsem přejela hranice, což mi povolili, protože jsem nezůstávala v Bavorsku a měla se pohybovat jen mezi hotelem a tenisovými kurty. Bohužel pak zavolala německá hygiena s tím, že nemůžu hrát, protože jsem Češka, a Češi do Německa nesmí, ačkoliv jsem měla výjimku,“ popisovala Tereza Martincová Radiožurnálu svůj krátký pobyt v Altenkirchenu na západě Německa.

Zlepšení v Lyonu

A těší ji, že teď na turnaji ve francouzském Lyonu, který už patří pod profesionální okruh WTA, nic podobného nezažila. „V Lyonu to řešili dopředu, aby hráčky z celého světa dostaly výjimku a nemusely do karantény,“ oddechla si Martincová, tenistka aktuálně na 129. místě žebříčku WTA.

Hrála jsem s polovičním servisem, řekla Muchová po návratu z Austrálie. Trápil ji natržený břišní sval

Číst článek

Nyní žije v bublině, na kterou je zvyklá i z turnajů v minulém roce, s řadou koronavirových opatření a testováním. Ale i tak narazila v Lyonu něco nového.

„Nechají nás tu do šesté večerní na hodinu jít si zaběhat, což je příjemné,“ vypráví Martincová, která toho může využít i teď po svém druhém vítězném kvalifikačním zápase, který jí zajistil účast v hlavní soutěži. Takže i šanci získat další body do žebříčku a zase se o něco přiblížit vysněné stovce.

„Snažím se zlepšovat můj tenis, aby to bylo konzistentní. Mám dlouhodobé cíle. V tenise je samozřejmě velký milník top 100, to jste někdo, jinak jste s prominutím odpad, který nikoho nezajímá. Teď chci zkrátka v zápase prodávat to, co trénuji,“ přiznává z francouzského Lyonu Tereza Martincová.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme