Krejčíková se Siniakovou titul na turnaji Masters neobhájily. Singl ovládla Francouzka Garciaová

Tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková triumf na Turnaji mistryň neobhájily. Nasazené jedničky prohrály dramatické finále v americkém Fort Worth s rusko-belgickou dvojicí Veronika Kuděrmětovová, Elise Mertensová 2:6, 6:4, 9:11 a vítěznou trofej Martiny Navrátilové podruhé za sebou nezískaly. Turnaj mistryň vyhrála francouzská tenistka Caroline Garciaová. Ve finále porazila Arynu Sabalenkovou z Běloruska.

Tento článek je více než rok starý.

Fort Worth (Aktualizováno: 7:26 8. 11. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková

Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková titul ve čtyřhře na turnaji Masters neobhájily, ilustrační foto | Foto: Rob Prange/DPPI | Zdroj: Reuters

Šestadvacetileté Češky sice otočily nepříznivý vývoj ze stavu 0:1 na sety a 3:4 ve druhé sadě, v rozhodujícím super tie-breaku ale nevyužily vedení 7:2. Duel po hodině a 44 minutách ztratily.

„Bylo to vyrovnané až do konce a věřím, že jsme fanouškům nabídly pěknou show. Tentokrát jsme my ty smutné, ale vrátíme se zpět. Soupeřkám gratulujeme, měly skvělý týden. Těším se, že nás příští rok čeká další úspěšná sezona a zahrajeme si proti sobě ve finále víckrát,“ řekla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Krejčíková.

Vítězky tří letošních grandslamových titulů nevyužily možnost stát se sedmým párem v historii, který by na Turnaji mistryň obhájil vítězství. Krejčíková se Siniakovou byly ve finále prestižní soutěže potřetí, neuspěly stejně jako v roce 2018.

„Byl to těžký zápas. Soupeřky hrály tvrději a zasloužily si to. Věřím, že se vrátíme příští rok ještě silnější. Jsem na nás s Bárou hrdá. Máme za sebou dlouhou cestu, ale vedeme si dobře,“ doplnila Siniaková.

Kuděrmětovová s Mertensovou, jež plnily roli nasazených čtyřek, oplatily Češkám semifinálovou porážku z letošního Australian Open a slavily největší společný triumf. Obě hráčky vyhrály prestižní WTA Finals poprvé, Mertensová vloni neuspěla ve finále se Sie Šu-wej z Tchaj-wanu.

„Minulý rok jste mě porazily, takže to letos byla trochu odveta. Pořád jste ale nejlepším týmem na světě a můžete na sebe být pyšné. Vždyť jste tento rok vyhrály tři grandslamy,“ řekla českým tenistkám Mertensová.

„Na konci zápasu jsem byla hodně nervózní a teď tomu ani nemůžu uvěřit,“ doplnila šestadvacetiletá Belgičanka.

Napínavé finále

Krejčíková se Siniakovou nevstoupily do finálového duelu nejlépe. Obě české tenistky přišly v úvodu o servis a rusko-belgický pár získal vedení 4:0. Turnajové čtyřky následně sadu bez potíží dopodávaly a ujaly se za třiatřicet minut vedení. Češky přišly o set vůbec poprvé na turnaji.

Brněnská rodačka Krejčíková před zahájením druhého setu opustila kurt a obhájkyně titulu se po přestávce zlepšily. Přestože Češky v sedmé hře přišly o servis, nepříznivý stav je nezlomil a třemi gamy za sebou vývoj zvrátily.

Nebudu dělat nic a těším se na to, směje se Hradecká po konci kariéry. S nálepkou deblistky se srovnala

Číst článek

V rozhodujícím super tie-breaku se Krejčíková se Siniakovou dostaly do vedení 7:2 a měly výhodu dvou minibrejků. Poté však Češky prohrály šest míčků v řadě a soupeřky se vrátily do psychické pohody. Za stavu 8:9 sice ještě české reprezentantky první mečbol odvrátily, u druhého už ale Krejčíková zahrála později míč do autu a soupeřky mohly slavit.

Šestadvacetileté Češky přesto zakončí sezonu jako nejlepší pár roku a Siniaková zůstane v čele deblového žebříčku. Před Krejčíkovou se jen na druhé místo posune Kuděrmětovová.

Obě české reprezentantky se nyní přesunou do skotského Glasgow, kde se zúčastní tento týden finálového turnaje o Pohár Billie Jean Kingové. Tým kapitána Petra Pály narazí v základní skupině na Polsko a USA.

Vítězka Garciaová 

Francouzská tenistka Caroline Garciaová porazila Arynu Sabalenkovou z Běloruska 7:6 a 6:4. 

Pro Garciaovou jde o největší úspěch v dosavadní kariéře. Díky čtvrtému titulu v sezoně a jedenáctému celkově si navíc vylepší maximum ve světovém žebříčku, ve kterém se posune z šesté na čtvrtou pozici.

Rok od začátku kauzy zmizení Pcheng Šuaj. Tenistka by měla být v pořádku, ale WTA požaduje víc odpovědí

Číst článek

První set byl dlouho vyrovnaný a na první brejkbol se čekalo až do tie-breaku. Sabalenková se díky němu ujala vedení 2:0, ale pak začala při podání chybovat, Garciaová otočila skóre na 5:2 a úvodní sadu získala.

Ve druhém setu Garciaová hned v úvodu sebrala Sabalenkové servis, vypracovala si náskok 2:0 a výhodu už udržela až do konce. „Byl to opravdu dramatický zápas,“ citoval vítězku Tennis Channel.

„Jsem pyšná, že jsem dokázala udržet nervy na uzdě a šla jsem bod po bodu, hru po hře,“ přidala devětadvacetiletá Garciaová, která si k životnímu vítězství pomohla také jedenácti esy.

Vítězství pro Garciaovou navíc znamená i vylepšení osobního maxima v pořadí WTA. V červnu přitom nebyla ani v první sedmdesátce žebříčku, ale poté ji k posunu pomohly čtyři tituly a postup do semifinále US Open.

„Je strašně důležité jít neustále dopředu,“ uvedla Garciaová. „Pokud se nezlepšujete, jsou to kroky zpět. A to je něco, co já ani nikdo z mého týmu nechce,“ přidala francouzská tenistka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme