Životní sezona vynesla tenistce Strýcové prvního Zlatého kanára, v anketě porazila Plíškovou

Světová jednička ve čtyřhře Barbora Strýcová po životní sezoně získala poprvé Zlatého kanára. V 27. ročníku ankety časopisu Tenis a Českého tenisového svazu zvítězila před Karolínou Plíškovou, která byla vyhlášena nejlepší hráčkou roku. Mezi muži se počtrnácté a naposledy stal nejlepším českým tenistou Tomáš Berdych, jenž v listopadu ukončil kariéru.

Tento článek je více než rok starý.

Přerov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenistka Barbora Strýcová pózuje s pohárem pro vítězku čtyřhry ve Wimbledonu

Tenistka Barbora Strýcová pózuje s pohárem pro vítězku čtyřhry ve Wimbledonu | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Strýcová si letos zahrála ve dvouhře semifinále Wimbledonu a ve čtyřhře se s tchajwanskou partnerkou Sie Šu-wej radovaly na londýnské trávě z titulu. Celkem spolu získaly čtyři tituly, hrály finále na Turnaji mistryň a třiatřicetiletá plzeňská rodačka zakončila rok v čele deblového žebříčku WTA.

Volila bych Adama Ondru, říká Strýcová, která je poprvé v kariéře ve finále ankety Sportovec roku

Číst článek

Od 176 osobností, funkcionářů, trenérů, novinářů a sponzorů získala Strýcová 84 hlasů, světová dvojka ve dvouhře Karolína Plíšková jich dostala 53. Hlasy obdrželo ještě dalších pět hráčů a tým dívek do 14 let. Strýcová je první dámskou vítězkou ankety úspěšně kombinující dvouhru a čtyřhru po Janě Novotné. Někdejší světová dvojka dvouhry a jednička čtyřhry naposledy obdržela Zlatého kanára v roce 1998.

„Téhle trofeje si moc vážím, jsem z toho překvapená. Chci poděkovat všem, co mi pomáhali a podporovali mě, protože to se mnou někdy není jednoduché,“ řekla Strýcová na pódiu.

Berdychovi k ceně pro nejlepšího hráče stačilo stejně jako loni odehrát jen malou část sezony - přesně 20 zápasů. V lednu postoupil v Dauhá do finále, na Australian Open hrál osmifinále a v Montpellier byl v semifinále. Ve zbytku roku už kvůli zdravotním problémům moc nehrál a na Turnaji mistrů se jako host s kariérou rozloučil.

Tenistka Lucie Šafářová je maminkou. Fanouškům ukázala fotku, radost sdílí i hokejista Plekanec

Číst článek

Kategorii žen ovládla jasně Karolína Plíšková. Vítězka čtyř turnajů (Brisbane, Řím, Eastbourne a Čeng-čou) a semifinalistka Australian Open i Turnaje mistryň uspěla před Petrou Kvitovou, 33. hráčka singlového žebříčku Strýcová skončila za nimi.

Strýcová se stala také nejlepší deblistkou, zatímco post nejlepšího deblového páru obhájily Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou. Cenu za postup na žebříčku ATP dostali 21. hráčka světa Karolína Muchová a osmnáctiletý Jonáš Forejtek.

Talenty roku jsou Vojtěch Petr a Linda Fruhvirtová, která slavila i cenu za Tým roku s mistryněmi světa do 14 let - sestrou Brendou, Nikolou Bartůňkovou a kapitánem Tomášem Josefusem. Nejlepším tenistou na vozíčku je Michal Stefanu.

Zlatý kanár 2019, anketa časopisu Tenis ve spolupráci s Českým tenisovým svazem:
Zlatý kanár: Barbora Strýcová (TK Sparta Praha)
Nejlepší český hráč: Tomáš Berdych (TK Agrofert Prostějov)
Nejlepší česká hráčka: Karolína Plíšková (TK Sparta Praha)
Postup na žebříčku ATP: Jonáš Forejtek (TK Škoda Plzeň)
Postup na žebříčku WTA: Karolína Muchová (I. ČLTK Praha)
Deblistka roku: Strýcová
Deblový pár roku: Barbora Krejčíková (TK Precheza Přerov), Kateřina Siniaková (TK Sparta Praha)
Tým roku: dívčí tým ČR do 14 let - Linda a Brenda Fruhvirtovy (TK Sparta Praha), Nikola Bartůňková (I. ČLTK Praha), kapitán Tomáš Josefus.
Talent roku - chlapci: Vojtěch Petr (TK Na Dolině)
Talent roku - dívky: Linda Fruhvirtová (TK Sparta Praha)
Nejlepší tenista na vozíčku: Michal Stefanu (Centrum tenisu na vozíku, Brno)
Ceny prezidenta ČTS: Vladislav Šavrda, Mojmír Krupa, Leoš Fiala.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme