Tenistům na Wimbledonu hrozí podklouznutí. Je to jako běhat po seně, říká Berdych

Travnatý povrch je pro tenisty tím nejzrádnějším ze všech. K uklouznutím na něm dochází velmi často a některá končí i vážným zraněním. Po jednom z pádů teď skončila v nemocnici se silně poškozeným kolenem deblová spoluhráčka a kamarádka Lucie Šafářové, Američanka Bethanie Matteková-Sandsová. Nepříjemná zranění hrozí podle zkušeností hráčům hlavně v první polovině Wimbledonu.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych postoupil jako jediný Čech do třetího kola Wimbledonu

Tomáš Berdych postoupil jako jediný Čech do třetího kola Wimbledonu | Zdroj: Reuters

Když se po zápasech procházíte wimbledonským areálem, na kurtech vidíte party lidí, kteří speciálními košťaty ručně zametají travnatý povrch. Snaží se uklízet kousky trávy, kterou tenisté svými pohyby vytrhávají. I tak je ji ale na kurtech stále dost.

„Tráva se začíná odírat, ale pořád na kurtu leží. Je to, jako by člověk běhal na lehkém seně. Je tam vrstva, která je ohoblovaná, ale leží na kurtu a je to opravdu dost kluzké," říká pro Radiožurnál jediný český singlista ve 3. kole Wimbledonu Tomáš Berdych.

Doufám, že se dá co nejdříve dohromady, říká po zranění své deblové partnerky Lucie Šafářová

Číst článek

Tenistům pomáhají speciální boty na travnatý povrch, které se od těch běžných liší tím, že mají malé špunty ještě na stranách, ale někdy by se hodily spíš atletické tretry.

„Člověk nemůže být vyblázněný, že bude po kurtu lítat. Musí se naučit, jak moc může zabrat, protože bych na každém druhém rozběhnutí uklouznout a to mi nepomůže," říká Tomáš Berdych.

Naštěstí pro tenisty je pohyb po kurtu s přibývajícími koly stále jistější. I když travnaté kurty zdaleka nevypadají tak jako na začátku turnaje, místo zelené je vidět dost žluté či světle hnědé, hráčům to přece jen přestává klouzat.

„Bude to ještě v tomhle kole a troufnu si říct, že v sobotu by kurty měly být opravdu dobré. Tedy ne dobré, ale lepší na pohyb. Tráva se vydře a už zůstanou jen konečky. Ti, co budou hrát, ve třetím kole jako první, to ucítí, ale pak to bude v pohodě," zjistil během čtrnácti wimbledonských let Tomáš Berdych.

Dlouholeté české jedničce se během té doby jen dvakrát stalo, že do zmíněného hraničního třetího kola nedošel, teď tam je a o postup do osmifinále se utká se Španělem Davidem Ferrerem.

Jaroslav Plašil, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme