‘Teple se obleč, dobře se najez.‘ Šafářové pomáhají při úspěšném US Open maminčiny rady

Lucie Šafářová je zatím nejúspěšnější tenistkou grandslamového US Open, v ženském deblu už je ve čtvrtfinále, mezi nejlepší osmičku se může dostat i v soutěži singlistek. Třicetiletá česká reprezentantka tak zažívá nejúspěšnější turnaj od předloňského Roland Garros.

Tento článek je více než rok starý.

Rozhovor New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lucie Šafářová

Lucie Šafářová | Foto: Geoff Burke-USA Today Sports | Zdroj: Reuters

„Je krásný, že se nám daří v deblu (hraje teď s Barborou Strýcovou - poz. aut.) a samozřejmě jsem šťastná za singl. Zápasů je hodně, ale pro mě je skvělé, že můžu být v této pozici a mít tenhle problém,“ říká Lucie Šafářová v rozhovoru pro Radiožurnál.

Lucie, v současné éře i tady na turnaji sledujeme hodně překvapení. Vy jste vašimi zápasy procházela hladce, jak moc vám v tom pomáhají zkušenosti?
Určitě hodně. Když si vzpomenu, jak jsem tady dřív bývala v prvních kolech pokaždé hodně nervózní. Tak už to není. Díky zkušenostem, po všem, čím jsem si v posledních letech prošla, už se na všechno dívám jinak, mám mnohem větší nadhled.

'Když vyhodím míč, vidím jenom tribuny.' Tenistky popisují hru na největším grandslamovém stadionu

Číst článek

Takže zvládáte turnajem procházet i bez trenéra jako jedna z mála tenistek světové špičky. Kdo vám teď pomáhá s přípravou na zápasy, s taktikou?
Teď na US Open mi pomáhá trenér Bethanie (Mattekové-Sandsové, momentálně zraněné spoluhráčky z deblu – pozn. aut.), v Torontu a Cincinnati jsem měla sparingpartnera, v týdnu před US Open a teď během grandslamového turnaje se mnou trénuje Adam Altschuler. Dobře mě zná, takže pro mě byl dobrou variantou. Uvidíme, co bude dál, zatím nejsme dohodnutí na delší období.

V Torontu sledoval vaše zápasy i Rob Steckley, o kterém jste vždycky mluvila jako o nejlepším trenérovi. Fandil vám?
První zápas byl pro něj trochu kontroverzní, protože už pomáhá kanadské tenisové asociaci a já jsem tak hrála více méně proti jeho svěřenkyni. Takže to bylo vlastně poprvé, co někoho vedl proti mně, ale v dalším zápase už mi fandil. Chodil do hlediště i s rodinou, bylo to moc milé.

Rob vás vedl i během vašeho nejúspěšnějšího grandslamového turnaje na Roland Garros v Paříži 2015, kde jste vyhrála debl a byla ve finále singlu. Tehdy dohlížel i na vaše stravovací návyky a kaše k snídani byla pověstná. Co snídáte teď?
Mám bezlepkové vločky, takže si z nich dělám kaši, která byla tak populární v Paříži. Mám taky ráda bezlepkový toust s avokádem a vajíčky, který si dělám, když mám víc času do prvního zápasu. Jinak je moje strava docela stereotypní.

Našla jste už během těch let, co jste bojovala s různými nemocemi, nějaký zdravý kompromis, abyste jedla zdravě a zároveň, aby vám nechyběly síly?
Myslím, že už jsem to vychytala. Mám dny, kdy si dám i ‚zakázané‘, aby se s tím tělo umělo vypořádat. Myslím si, že mám správný balanc a nic mi dlouhodobě nechybí. Když mám velkou chuť na zmrzlinu nebo na čokoládu, tak si ji dám. Tím spíš teď, když je turnaj a mám na něm dost zápasů. Ale když mám náročný den a dlouhý program, tak si to kvůli regeneraci nedovolím a radši držím dietu.

Co ještě musíte dělat, abyste byla při náročném programu co nejvíc fit?
Strávím hodně času u fyzioterapeutů, které máme od WTA (asociace ženského profesionálního tenisu). Když člověk hraje hodně, tak si vytváří dost bolavých míst, různých bloků, takže mi s tím pomáhají. Snažím se taky hodně spát a dodržovat všechny rady, co většinou říká maminka, „teple se obleč a dobře se najez.

Tenhle univerzální recept asi zabírá dobře, že?
Jo, určitě to tomu moc pomáhá. Myslím si, že když to člověk, a ještě k tomu v mém věku, neudělá, tak je to hned znát.

Dnes se ale kariéry tenistů hodně prodlužují. Ještě můžete mít dost před sebou, ne?
Ano, teď se to posunuje. Kariéry jsou delší a delší, tak mám ještě čas.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme