Federer vyřadil Djokoviće a postoupil do semifinále Turnaje mistrů. Světovou jedničkou bude Nadal

Roger Federer porazil na Turnaji mistrů v rozhodujícím přímém duelu o postup ze skupiny Novaka Djokoviće a zajistil si účast v semifinále. Osmatřicetiletý švýcarský tenista v odvetě za wimbledonské finále zvítězil 6:4, 6:3 a srbského rivala vyřadil. Světovou jedničkou na konci roku tak bude Rafael Nadal.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenista Roger Federer na Turnaji mistrů

Tenista Roger Federer na Turnaji mistrů | Foto: Tony O´Brien | Zdroj: Reuters

Djoković potřeboval v Londýně postoupit ze skupiny, aby měl dál naději Španěla přeskočit a pošesté uzavřít sezonu v čele žebříčku, čímž by vyrovnal rekord Američana Peta Samprase. Po jeho prohře je bez ohledu na další výsledky jasné, že na tenisovém trůnu popáté v kariéře přezimuje aktuální lídr Nadal.

Nováček Berrettini zakončil Turnaj mistrů vítězně. V posledním zápase skupiny porazil Thiema

Číst článek

Šestinásobný šampion Federer, který startuje na vyvrcholení sezony ATP Tour posedmnácté, neprošel do semifinále pouze jednou, v roce 2008. Nezaváhal ani letos, kdy po úvodní prohře s Dominicem Thiemem už nesměl ve skupině klopýtnout. Nejprve zvládl duel s Italem Matteem Berrettinim, Djokoviće dokázal zdolat ve čtvrtek po pěti porážkách. Bilanci vzájemných zápasů snížil na 23:26.

O postup do finále se Federer utká s už jistým vítězem skupiny Andreho Agassiho Stefanosem Tsitsipasem. O druhé místo za řeckým nováčkem budou v pátek usilovat Nadal a obhájce titulu Alexander Zverev z Německa.

Berrettini uzavřel premiérový start na Turnaji mistrů vítězstvím nad dosud neporaženým Thiemem. Už jistého londýnského semifinalistu přehrál v posledním zápase ve skupině Björna Borga 7:6, 6:3 a oslavil první výhru na závěrečné akci pro osmičku nejlepších hráčů sezony.

Thiem, který v úvodních dvou zápasech v Londýně získal skalpy Federera a po strhující bitvě i Djokoviće, ve čtvrtek výkony z předchozích dnů nenapodobil. V úvodním setu smazal soupeřův brejk a vynutil si zkrácenou hru, v ní ale šel Ital rychle do vedení 6:1 a třetí setbol proměnil esem. Ve druhé sadě se Berrettini, jenž po úvodních dvou prohrách už neměl naději na postup, ujal vedení 4:2 a zápas pak dopodával.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch, dotace 9 milionů dolarů):

Dvouhra:

Skupina Björna Borga:
Federer (3-Švýc.) - Djoković (2-Srb.) 6:4, 6:3,
Berrettini (8-It.) - Thiem (5-Rak.) 7:6 (7:3), 6:3.

Čtyřhra:

Skupina Jonase Björkmana:
Kubot, Melo (2-Pol./Braz.) - Ram, Salisbury (4-USA/Brit.) 6:7 (5:7), 6:4, 10:7,
Dodig, Polášek (8-Chorv./SR) - Klaasen, Venus (5-JAR/N. Zél.) 7:6 (7:4), 6:4.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme