Nadal stále sní o chybějící trofeji. Na Turnaji mistrů je v semifinále, ve druhé dvojici číhá Djoković

Po pěti letech se Rafael Nadal dostal na tenisovém Turnaji mistrů do semifinále a stále má šanci, že získá cenný titul, který mu v bohaté sbírce chybí. Vítěz dvaceti grandslamů a „antukový král“ zvládl v londýnské hale klíčovou bitvu o postup proti loňskému šampionovi Stefanosi Tsitsipasovi z Řecka a krátce před půlnocí odvrátil konec sezony.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn (Aktualizováno: 22:27 20. 11. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Být tady v semifinále, na posledním turnaji roku, je hodně důležité. Jsem za to moc rád. Jsem vážně nadšený,“ řekl čtyřiatřicetiletý Španěl po výhře 6:4, 4:6 a 6:2.

Zverev na Turnaji mistrů udolal Schwartzmana a dál drží naději na postup do semifinále

Číst článek

Dlouho měl poslední zápas skupiny Londýn 2000 pod kontrolou, ale nakonec dopustil drama, když zakončil druhý set dvojchybou. „Do té doby jsem si docela bez problémů držel servis. Pak se všechno změnilo,“ řekl Nadal, jehož maximem na Turnaji mistrů jsou dvě finále z let 2010 a 2013.

Rozhodující sada začala třemi brejky a Nadal vedl 2:1. Další zápletku už nedopustil, po dalším brejku utekl už na 5:2 a po proměněném druhém mečbolu se mohl radovat. Naopak Tsitsipas kroutil hlavou.

„Upřímně ani nevím, o co jsem se tam snažil. Spěchal jsem. Měl jsem být chytřejší. Snažil jsem se hrát moc agresivně a lacino mu odevzdával body. Nefungoval mi servis a bez toho to proti takovým borcům nejde. Mrzí mě to, ale to je život,“ uvedl Tsitsipas, jenž loni prestižní trofej získal v 21 letech.

V semifinále čeká Medveděv

Světová dvojka Nadal narazí v semifinále na rozjetého Rusa Daniila Medveděva. Loni na stejné akci mu Španěl utekl z mečbolu za stavu 1:5 ve třetím setu. Medveděv vyhrál nedávné Masters v Paříži a v Londýně zvládl všechny tři dosavadní zápasy.

„Teď hraje ohromně. Loni už byl na konci sezony hodně unavený mentálně, ale teď je to jiný příběh. Má kupu sebedůvěry,“ řekl Nadal.

Loni ve skupině také vyhrál dva zápasy, ale na postup to nestačilo. „To jsem měl trochu smůlu. A rok předtím jsem musel odstoupit,“ připomněl Nadal.

Djoković jde na Thiema

Světová tenisová jednička Novak Djoković ze Srbska zdolal v rozhodujícím duelu skupiny Tokio 1970 Němce Alexandera Zvereva 6:3, 7:6 a postoupil do semifinále. V něm se utká s vítězem skupiny Londýn 2020 Dominicem Thiemem z Rakouska.

Djoković a Zverev měli před pátečním duelem shodně na kontě výhry nad Schwartzmanem a prohry s Medveděvem, takže se o druhé semifinálové místo utkali v přímém souboji.

Pětinásobný vítěz turnaje Djoković hned při první příležitosti vzal šampionovi z roku 2018 Zverevovi podání a díky jedinému brejku v zápase získal první set. Sám v duelu odvrátil všechny tři brejkboly a zkrácenou hru druhé sady vyhrál 7:4.

Třiatřicetiletý Djoković oplatil o deset let mladšímu Zverevovi dva roky starou finálovou porážku a postoupil do semifinále Turnaje mistrů podeváté při třinácti účastech. Sedmnáctinásobný grandslamový šampion usiluje v Londýně o šestý triumf, jímž by vyrovnal rekord Rogera Federera.

Britská metropole se po 12 letech loučí s Turnajem mistrů kvůli koronavirovým opatřením zápasy v prázdné osmnáctitisícové hale O2. Od příštího roku bude finále sezony ATP Tour pro nejlepších osm hráčů roku hostit Turín.

Dvouhra, třetí zápasy - skupina Londýn 2000:
Nadal (2-Šp.) - Tsitsipas (6-Řec.) 6:4, 4:6, 6:2, Rubljov (7-Rus.) - Thiem (3-Rak.) 6:2, 7:5. Do semifinále postupují Thiem a Nadal.

Skupina Tokio 1970:
Djoković (1-Srb.) - A. Zverev (5-Něm.) 6:3, 7:6 (7:4), Medveděv (4-Rus.) - Schwartzman (8-Arg.) 6:3, 6:3. Do semifinále postupují Djoković a Medveděv.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme