Nadal počtvrté vítězem. Na US Open zdolal po tvrdém souboji Rusa Medveděva

Španělský tenista Rafael Nadal se stal počtvrté v kariéře šampionem US Open a celkově získal devatenáctý grandslamový titul. Druhý hráč světa se ve finále v New Yorku na výhru ale pořádně nadřel, Daniila Medveděva z Ruska zdolal 7:5, 6:3, 5:7, 4:6 a 6:4 za čtyři hodiny a padesát minut. Třiatřicetiletý Nadal vyhrál na betonu ve Flushing Meadows poprvé v roce 2010, další vavřín přidal o tři roky později a potřetí v roce 2017.

Fotogalerie New York (Aktualizováno: 7:45 9. 9. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třiatřicetiletý Nadal vyhrál na betonu ve Flushing Meadows poprvé v roce 2010, další vavřín přidal o tři roky později a potřetí triumfoval v roce 2017.

Levou rukou hrající rodák z Mallorky letos ovládl před US Open i antukové Roland Garros. Dělí ho tak už jen jeden triumf z turnajů velké čtyřky od Švýcara Rogera Federera, rekordmana s dvaceti grandslamovými tituly.

„Tohle vítězství je pro mne velice důležité,“ řekl Nadal, jenž při slavnostním ceremoniálu bojoval s emocemi. „Zvlášť vzhledem k tomu, jak se to víc a víc komplikovalo. Dokázal jsem udržet nervy na uzdě, bylo to hodně vypjaté. Byl to bláznivý zápas a já jsem prostě dojatý,“ přiznal.

Pátý nasazený Medveděv bojoval o grandslamový titul poprvé a s Nadalem odehrál vyrovnanou a nádhernou partii. Nadal zvládl lépe koncovky prvního a druhého setu a měl brejk ve třetím. Rus vypadal, že mu dochází dech, ale málem se stal prvním vítězem US Open od roku 1949, který zvítězil, i když prohrával 0:2 na sety.

Nadal ale v rozhodující sadě odskočil do vedení 5:2. Přišel ještě o podání a při servisu Medveděva nevyužil dva mečboly. Za stavu 5:4 odvrátil brejkbol a poté si připravil třetí mečbol skvělým zkrácením za síť. Zápas ukončil dlouhý return Rusa a Nadal si jako vždy po zisku grandslamového titulu lehl na záda.

‚Úžasné finále‘

Obecenstvo stálo na straně Španěla a často skandovalo jeho přezdívku „Rafa! Rafa!“. Nadal při čekání na trofej na lavičce neudržel slzy dojetí, když pořadatelé spustili na obří obrazovku sestřih připomínající jeho předchozí triumfy a fanoušci opět skandovali jeho jméno.

Sereně Williamsové rekordní titul znovu unikl, ve finále US Open nestačila na Andreescuovou

Číst článek

„Bylo to úžasné finále. Daniilovi je teprve třiadvacet a to, jak dokázal bojovat a změnit rytmus zápasu, bylo neuvěřitelné. Ještě bude mít spoustu příležitostí tady vyhrát,“ ocenil Nadal soupeře. „Poslední tři hodiny zápasu byly hrozně intenzivní, těžké psychicky i fyzicky. Diváci byli jako vždycky úžasní a to všechno z toho udělalo něco super mimořádného,“ dodal.

Za titul vydělal 3,85 milionu dolarů (zhruba 87 milionů korun) a v žebříčku zůstane druhý za Srbem Novakem Djokovićem. Medveděv bude poprvé čtvrtý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme