‚Dvojí metr. V mužském zápase by se to nestalo.‘ Za Williamsovou se postavily Azarenková i Kingová

Chování Sereny Williamsové a postup umpirového rozhodčího ve finále US Open rozdělují tenisový svět. Nejvýrazněji se na stranu Američanky postavila Billie Jean Kingová. Nejde ovšem o první konflikt vítězky 23 grandslamů s rozhodčími.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Serena Williamsová nazvala rozhodčího lhářem a zlodějem

Serena Williamsová nazvala rozhodčího lhářem a zlodějem | Foto: Danielle Parhizkaran | Zdroj: Reuters

„Přijde mi to sexistické. Rozhodčí nikdy nebere mužům gem, když ho nazvou zloději. Viděla jsem hodně mužů, jak rozhodčím řekli něco podobného. Bojuju za rovnost žen. Mně to nepomohlo, ale třeba to dělám pro někoho dalšího,“ řekla Williamsová po prohraném finále US Open.

Ženské finále US Open: šampionka Ósaková se omlouvala, Williamsová obvinila rozhodčího ze sexismu

Číst článek

Bývalá světová jednička a vítězka 23 grandslamů v závěru zápasu neudržela nervy. Portugalský umpirový rozhodčí Carlos Ramos ji napomenul za nepovolené koučování, na což Williamsová reagovala zničením rakety a vzrušenou diskusí, během níž nazvala sudího lhářem a zlodějem. Následoval nejprve trestný bod a pak celý gem.

„Kdyby to byl mužský zápas, tohle by se nestalo, prostě ne,“ napsala na twitter dvojnásobná grandslamová šampionka Viktoria Azarenková. Postavila se tak na stranu Williamsové, která tvrdí, že tenistu–muže by rozhodčí nepotrestal.

Ještě výraznější prohlášení vydala legendární Billie Jean Kingová, čtyřnásobná šampionka US Open a dokonce šestinásobná vládkyně Wimbledonu.

„Když žena reaguje emotivně, je ‚hysterická‘ a dostane trest. Když to samé udělá muž, je ‚otevřený‘ a nic se nestane. Sereno, díky, že jsi upozornila na tenhle dvojí metr,“ napsala Kingová. Zároveň volá po povolení koučování během zápasu.

(2/2) When a woman is emotional, she’s “hysterical” and she’s penalized for it. When a man does the same, he’s “outspoken” & and there are no repercussions. Thank you, @Serena Williams, for calling out this double standard. More voices are needed to do the same.

04:21 – 09. 09. 2018

54868 220762

Rozhodčí Carlos Ramos nicméně postupoval přesně podle pravidel, kde po druhém napomenutí následuje trestný míč a po třetím trestná hra. I její trenér Patrick Mouratoglou po zápase přiznal, že Willimsové z lóže radil.

Andy Roddick, bývalá světová jednička mezi muži, nejprve prohlásil, že horší vedení zápasu rozhodčím ještě neviděl, pak ale svá slova mírnil s tím, že měl muž na umpiru na své rozhodnutí právo, ale je potřeba, aby podobná rozhodnutí následovala i v budoucnu.

Tento zápas jen ukazuje, jak těžké je postavit se v dnešní době Sereně. Obdiv rozhodčímu na umpire Ramosovi, i když je mi líto Naomi, která to divadlo může odskákat. Tím, jak hraje, si zaslouží titul, teď budou "všichni" proti ní.

23:39 – 08. 09. 2018

2 43

Britský tenista Liam Brody zase obdivuje sílu rozhodčího, který se „nenechal ovlivnit nejlepší hráčkou všech dob“, protože takové chování je nepřípustné nejen na kurtu.

Nejde o první kontroverzi Sereny Williamsové s rozhodčími. Ta „nejslavnější“ se přihodila rovněž na US Open v semifinále 2009. V klíčovém okamžiku zápasu proti Kim Clijstersové jí lajnová rozhodčí nahlásila chybu nohou. Následovala hádka, výhružky, ukončení zápasu a pokuta.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme