Těžší příprava a více chyb. Światekové se na US Open nelíbí rozdíl mezi mužskými a ženskými míčky

Světová jednička ženského tenisu Iga Świateková vyvolala v úvodu turnaje US Open debatu o nerovnosti mezi mužským a ženským tenisem. Americký turnaj je totiž jediným grandslamem, kde tenistky hrají s jinými míčky než muži. Podle polské hráčky lehčí míčky kazí kvalitu hry a pro tenistky z Evropy komplikují přípravu na šampionát.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iga Świąteková

Iga Świąteková | Foto: Rob Prange | Zdroj: Reuters

Zatímco muži používají na US Open míčky typu extra duty určené pro tvrdé kurty, ženy hrají s míčky typu regular duty, které jsou vhodnější pro antuku. Jsou lehčí, létají rychleji a mohou mít méně předvídatelnou aerodynamiku.

‚Serena Williamsová změnila podobu tenisu.‘ Nyní se chystá k velkému rozloučení na US Open

Číst článek

„Upřímně, myslím si, že jsou strašné,“ řekla s úsměvem Świateková na tiskové konferenci. „Po třech náročnějších gamech navíc začínají být lehčí a lehčí. Ke konci zápasu už nemůžete podat rychlostí 170 kilometrů za hodinu, protože víte, že míček poletí úplně šíleně,“ pokračovala Polka.

Není první, kdo téma rozdílných míčků na americkém grandslamu otevřel. Kromě dalších tenistek a tenistů to byl například Craig Tyzzer, kouč bývalé světové jedničky Ashleigh Bartyové. US Open je jediným turnajem, který Australanka za svou nedávno ukončenou kariéru nevyhrála.

„US Open musí změnit míček pro ženy. Šlo o jediný turnaj, kde jsme museli měnit typ rakety, aby měla nad míčkem alespoň nějakou kontrolu. Je příliš lehký. Pokud zůstane míček stejný, žádná hráčka jako Ash turnaj nevyhraje,“ řekl v lednu Tyzzer pro Tennis Majors.

Loňský ročník grandslam vyvrcholil překvapivým ženským finále, které vyhrála sedmnáctiletá kvalifikantka Emma Raducuanová proti další teenagerce a tehdy 73. hráčce žebříčku WTA Leyle Fernandezové. „Když je míček takový, překvapivé to není,“ ucedil tehdy trochu cynicky Tyzzer.

Kdo je vítězka US Open Emma Raducanuová? Mladý talent s kosmopolitním původem i tvrdou výchovou

Číst článek

Lehčí míčky vedou podle Światekové ke snížené kvalitě hry. „S těmito míčky nemůžeme pořádně uvolnit ruku. V nejlepší desítce je hodně hráček, kterým se to nelíbí. Určitě děláme více chyb a nekouká se na to nejlépe,“ prohlásila. Za pravdu jí dala například i nejlépe nasazená Američanka Jessica Pegulaová, podle které je možné pozorovat vyšší počet dvojchyb.

„Tyto míčky navíc nejsou k dostání v Evropě. Když je koupíme v obchodě, jsou naprosto odlišné od těch turnajových. Takže když v Polsku trénuji s US Open míčky, trénuji s těmi mužskými,“ dodává Świateková o produktech značky Wilson's US Open.

Proč jsou tedy míčky rozdílné? „Důvodem, proč se hraje z míčky regular duty, je omezení potenciálních zranění paže, ramena, lokte či zápěstí. Situaci budeme nadále sledovat a diskutovat o ní se sportovci a experty. Všímáme si, že stále větší počet hráček by chtělo přejít na typ extra duty,“ vyjádřila se WTA pro ESPN.

„Před patnácti lety měly ženy zřejmě často zranění lokte kvůli těžím míčků, tak je vyměnili za lehčí. Nyní si ale myslím, že jsme tak dobře fyzicky připravené, že už by se to nestávalo,“ řekla jednadvacetiletá Świateková.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme