‚Tenisové matky‘ září na US Open. Bulharka Pironkovová ve čtvrtfinále vyzve Serenu Williamsovou

Na grandslamovém US Open se letos náramně daří „tenisovým matkám“. Do turnaje jich zasáhlo devět, a hned třetina z nich bude v New Yorku bojovat o postup do semifinále. V profesionální éře jde o nevšední událost a hodně výjimečný je hlavně příběh Bulharky Cvetany Pironkovové.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bulharská tenistka Cvetana Pironkovová

Bulharská tenistka Cvetana Pironkovová | Foto: AP/Seth Wenig | Zdroj: ČTK

Asi si ještě pamatujete vítězné wimbledonské tažení Petry Kvitové z roku 2011. Právě Cvetana Pironkovová byla její čtvrtfinálovou soupeřkou. Na trávě hrát uměla, vždyť v předchozí sezoně byla i v semifinále.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na grandslamovém US Open se letos náramně daří „tenisovým matkám“. Více v příspěvku Jaroslava Plašila

Podobně obávanou protihráčkou je v neděli třiatřicetiletá Bulharka i na současném US Open. Na prvním grandslamovém turnaji, který po třech letech díky chráněnému žebříčku pro tenistky po mateřské pauze hraje.

Dlouhou dobu ji zaměstnávala hlavně péče o syna. Možná i proto teď hraje podobně nebo ještě lépe než třeba před deseti lety.

„Už se tak nedívám jen na sebe. Hlavní pozornost směřuje na dítě a tuším, že je to dobrá věc. Jsem mentálně odolnější a znám lépe své tělo,“ přiznává Pironkovová. Ale nejen péče o dvouletého syna z ní dělá lepší tenistku. Na návrat se zhruba tři čtvrtě roku tvrdě připravovala.

‚Byla jako zeď, všechno mi vracela.‘ Muchová do čtvrtfinále US Open přes Azarenkovou neprošla

Číst článek

„Po návratu k tenisu jsem musela trénovat hodně věcí, hodně jsem se věnovala servisu. Mentálně jsem teď jinde, nenakládám si na sebe takový tlak. Hra je teď pro mě hlavně zábavou, ale dřina z minulosti se vyplatila. Dost jsem makala i na fyzičce,“ vypráví tenistka, které také pomáhají rady otce Kirila Enčeva a herní tréninky s o čtyři roky starším bratrem.

Enčo Pironkov je už odmalička častým spoluhráčem bulharské tenistky, která se ve středu utká o postup do semifinále US Open s nejslavnější matkou na profesionálním okruhu - Američankou Serenou Williamsovou.

„Ona je samozřejmě legenda, psychicky i fyzicky výjimečně silná. Má všechno,“ říká Pironkovová před zápasem s majitelkou 23 grandslamových trofejí z ženského singlu.

Vítězka tohoto souboje může narazit v semifinále na další úspěšnou tenisovou matku, to pokud Běloruska Viktoria Azarenková porazí Belgičanku Elise Mertensovou. Mezi nejlepšími čtyřmi už jsou Japonka Naomi Ósakaová a domácí Jennifer Bradyová.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme