Začíná tenisové US Open. Grandslam provází přísná opatření i absence elitních hráčů

V New Yorku začne odpoledne tenisové US Open, první grandslamový turnaj v době koronavirové pandemie. Provází ho přísná bezpečnostní a hygienická opatření, značná očekávání a také zřejmě větší šance vybojovat velký titul při neúčasti několika špičkových hráčů.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Kvitová.

Petra Kvitová. | Foto: Hannibal Hanschke | Zdroj: Reuters

I loňský finalista US Open Rus Daniil Medveděv připomněl matematicky větší šanci, že v New Yorku poznáme nového grandslamového šampiona. Při neúčasti Španěla Rafaela Nadala, Švýcarů Rogera Federera a Stana Wawrinky a Argentince Juana Martína Del Potra jsou v pavouku jen tři tenisté, kteří někdy titul v mužském singlu získali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začíná první tenisový grandslam po koronavirové pauze. Více v příspěvku Jaroslava Plašila

Brit Andy Murray, Chorvat Marin Čilić a Novak Djoković. Přičemž jenom posledně jmenovaný Srb, první hráč světového žebříčku, patří do okruhu největších favoritů turnaje.

Zřejmě ještě otevřenější bude při neúčasti šesti singlistek z elitní světové desítky ženská dvouhra. Vždyť i vítězky posledních grandslamů, Američanka Sofia Keninová a Kanaďanka Bianka Andreescuová, nepatřily k nejvýše nasazeným tenistkám. K překvapivým výsledkům docházelo v posledních letech celkem často, už před koronavirovou pandemií.

„Opravdu se asi může stát cokoliv,“ připouští Karolína Plíšková, která bude při neúčasti světové jedničky Ashleigh Bartyové z Austrálie a dvojky Rumunky Simony Halepové nejvýše nasazenou hráčkou. Všechny čeká grandslam, který bude s řadou opatření a bez fanoušků jiný než ty předchozí.

Los tenisového US Open: Plíškovou čeká Kalininová, Muchová jde na Venus Williamsovou

Číst článek

„Na všechno se dá nějakým způsobem zvyknout a já už toho zažila v životě hodně. Pro ty top hráčky to ale asi není úplně výhoda. Rády hrajeme před vyprodaným hledištěm, kdy diváci bouří a ještě nás vymotivují. Možná budou mít v tomhle výhodu holky, které jsou níž v žebříčku, ale pro všechny je to stejné,“ řekla Radiožurnálu Petra Kvitová, nasazená šestka turnaje.

„Když mě v důležitých momentech roztleskají lidi, tak mě to baví. Všichni hrajeme pro lidi, ale pro všechny to bude stejné a musíme se s tím poprat,“ připomíná Karolína Muchová, která už si podobně jako další přední české hráčky speciální atmosféru a zvláštní podmínky vyzkoušela minulý týden na stejném místě.

Logo turnaje Cincinnati Open teď z areálu ve Flushing Meadows zmizí a nahradí ho typické značky US Open. V pondělí v 17 hodin odpoledne začne grandslam, kterého se zúčastní dohromady devět českých singlistů.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme