Karolína Plíšková prošla na US Open do osmifinále. Muchová nestačila na Serenu Williamsovou

Tenistka Karolína Plíšková vydřela postup do osmifinále grandslamového US Open. Třetí nasazená česká hráčka měla ve třetím kole po jasném úvodu problémy s Ons Džabúrovou, ale Tunisanku zdolala 6:1, 4:6 a 6:4. Karolína Muchová velkou výzvu v podobě domácí hvězdy Sereny Williamsové nezvládla a šestinásobné vítězce newyorského turnaje podlehla 3:6, 2:6.

Tento článek je více než rok starý.

New York (Aktualizováno: 21:43 30. 8. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenistka Karolína Plíšková

Tenistka Karolína Plíšková | Foto: Aaron Doster/USA Today Sports | Zdroj: Reuters

V první hře odvracela Plíšková brejkbol, Džabúrová při něm trefila síť a pak se Češka rozjela. Dvaašedesátou hráčku žebříčku přehrávala, za stavu 4:0 sice neudržela podání, ale ziskem dalších dvou her první sadu uzavřela.

Patnáct a šestnáct let. Damm s Kodatem se stali nejmladšími vítězi deblového zápasu na US Open

Číst článek

První Tunisanka ve 3. kole US Open si nechala před druhým setem zalepit pravé koleno a ošetření si vyžádala ještě několikrát. Plíšková vedla 2:0, ale pak vypadla z rytmu. Džabúrová riskovala a pálila na soupeřku rány ze všech pozic.

Plíšková najednou ztratila ve druhém setu pět her v řadě. V gamu na 2:5 hodila frustrovaně raketou o zem, rám praskl a dostala varování. Ještě snížila na 4:5, ale pak znovu přišla o vachrlaté podání a poprvé v turnaji ztratila set.

I rozhodující sadu začala Plíšková brejkem a po dalším zvýšila na 4:1. Dál se ale nemohla trefit do prvního servisu a po druhém podání ji soupeřka ničila vítěznými returny. Za stavu 4:3 odvrátila dva z vysokého počtu 23 brejkbolů, kterým v duelu čelila, a zápas po dvou hodinách a osmi minutách ukončila.

„Ona do toho docela šla. Tím, jak prohrávala, tak se uvolnila a neměla co ztratit. Naštěstí se konec povedl, v klíčových chvílích mi zafungoval i servis,“ oddechla si Plíšková v rozhovoru pro Radiožurnál.

V cestě ke čtvrté účasti ve čtvrtfinále US Open v řadě bude turnajové trojce Plíškové stát buď Britka Johanna Kontaová, nebo Číňanka Čang Šuaj. Sedmadvacetiletá Plíšková bojuje v New Yorku o první grandslamový titul i o post světové jedničky. Aktuálně potřebuje postoupit do semifinále, aby měla šanci vrátit se na trůn, na kterém už byla osm týdnů v roce 2017.

Konec kariéry? Berdych po vypadnutí na US Open vidí jako hodně nereálné, že by hrál i v příští sezoně

Číst článek

V cestě ke čtvrté účasti ve čtvrtfinále US Open v řadě bude turnajové trojce Plíškové stát Britka Johanna Kontaová, která vyřadila Číňanku Čang Šuaj. Sedmadvacetiletá Plíšková bojuje v New Yorku o první grandslamový titul i o post světové jedničky. Aktuálně potřebuje postoupit do semifinále, aby měla šanci vrátit se na trůn, na kterém už byla osm týdnů v roce 2017.

Wimbledonská čtvrtfinalistka Muchová začala duel s Williamsovou bez bázně a s favoritkou dokázala držet krok. Od stavu 2:3 ale Američanka vyhrála sedm gamů v řadě, získala první set a ve druhém se ujala vedení 3:0. Teprve pak třiadvacetiletá Češka její sérii zastavila a na třetí pokus dokonce využila brejkbol. Víc než snížit na 2:3 už ale nedokázala. Stejně jako vloni při grandslamové premiéře v New Yorku tak vypadla ve třetím kole.

Federer si jasně poradil s Evansem

Švýcarský tenista Roger Federer prošel na US Open hladce do osmifinále. Rekordman v počtu grandslamových titulů, který v úvodních kolech musel vždy dotahovat, tentokrát poprvé neztratil set a Brita Daniela Evanse porazil 6:2, 6:2, 6:1. Na centrálním dvorci Arthura Ashe se zdržel pouze 80 minut.

„Nic jsem neměnil, všechno jsem dělal jako vždycky. Někdy to jde a někdy ne,“ okomentoval osmatřicetiletý Federer na kurtu změnu oproti úvodním dvěma kolům. Proti Indovi Sumitu Nagalovi i Damiru Džumhurovi z Bosny shodně ztratil první set a musel zápasy obracet.

Dvacetinásobný grandslamový šampion, jenž ve Flushing Meadows triumfoval už pětkrát, neměl v duelu s Evansem žádný vážný problém. Na rozdíl od předchozích zápasů razantně snížil počet nevynucených chyb a místo toho sbíral vítězné míče.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 57,24 milionu dolarů):
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Karolína Plíšková (3-ČR) - Džabúrová (Tun.) 6:1, 4:6, 6:4, S. Williamsová (8-USA) - Muchová (ČR) 6:3, 6:2, Bartyová (2-Austr.) - Sakkariová (30-Řec.) 7:5, 6:3, Kontaová (16-Brit.) - Čang Šuaj (33-Čína) 6:2, 6:3, Martičová (22-Chorv.) - Sevastovová (12-Lot.) 6:4, 6:3.

Čtyřhra - 1. kolo:
Strýcová, Sie Šu-wej (2-ČR/Tchaj-wan) - Davisová, Sanchezová (USA) 6:4, 6:1, Džabúrová, Stollárová (Tun./Maď.) - Hradecká, Klepačová (10-ČR/Slovin.) 7:5, 6:3, McNallyová, Gauffová (USA) - Siniaková, Görgesová (ČR/Něm.) 7:6 (8:6), 6:2.

Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Federer (3-Švýc.) - Evans (Brit.) 6:2, 6:2, 6:1, De Minaur (Austr.) - Nišikori (7-Jap.) 6:2, 6:4, 2:6, 6:3.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme