Pokuta 23 milionů. Britská tenisová asociace musí platit za zákaz startu Rusů na turnajích

Britská tenisová asociace LTA dostala od mužské tenisové organizace ATP pokutu milion dolarů (asi 23 milionů korun) za to, že na letošních turnajích před Wimbledonem zakázala kvůli invazi na Ukrajinu start ruským a běloruským tenistům. Lawn Tennis Association o tom informovala v tiskovém prohlášení.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo All England Tennis Clubu

Sídlo All England Tennis Clubu | Zdroj: Reuters

„Jsme tím hluboce zklamáni. Podle ATP není invaze na Ukrajinu dostatečně závažnou situací a stejně tak neuznala ani postoj sportovní komunity a britské vlády,“ uvedla LTA.

Ruská tenistka našla způsob, jak hrát na Wimbledonu. Dzalamidzeová si změnila občanství

Číst článek

Představitelé ATP ji také varovali, že pokud učiní stejný krok příští rok, může přijít o členství v mužské asociaci.

Britská asociace dostala pokutu 200 000 dolarů za každý z pěti turnajů na trávě, které před Wimbledonem pořádala: turnaje elitní tour v Queen's Clubu a Eastbourne a tři challengery.

Podle ATP byl zákaz nespravedlivým rozhodnutím, které by mohlo být nebezpečným precedentem.

Už v létě dostala LTA pokutu od ženské organizace WTA za stejné opatření týkající se ruských a běloruských tenistek. LTA měla za jejich vyloučení ze tří turnajů zaplatit 750 000 dolarů.

Wimbledon bez bodů

Tenisté a tenistky z Ruska a Běloruska nesměli startovat ani ve Wimbledonu, kam je nepozval pořádající All England Lawn Tennis Club.

ATP a WTA na to reagovaly tím, že neudělovaly za slavný turnaj body do světového žebříčku. Všechny čtyři grandslamy se hrají pod patronací Mezinárodní tenisové federace (ITF).

LTA se zastala britská ministryně kultury Michelle Donelanová. „Sport nemůže být zneužíván k legitimizaci smrtícího útoku, proto musejí mít ruští a běloruští reprezentanti zákaz startovat v jiných zemích,“ citovala ji agentura Reuters.

„A přestože invazi odsoudil celý svět, oba tenisové okruhy to vidí jinak. Tohle je špatný krok od ATP i WTA. Jejich vedení by se mělo důkladně zamyslet, jaký tím vysílají signál, a postoj přehodnotit,“ uvedla Donelanová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme