'Wimbledon už nebude stejný.' Tenisový svět vzpomíná na Janu Novotnou

Úmrtí Jany Novotné tvrdě zasáhlo tenisový svět. Zahraniční média, organizátoři tenisových turnajů i osobnosti připomínají především nejslavnější okamžiky rodačky z Brna ve Wimbledonu. Jak její 19 let starý triumf, tak velké emoce po porážce o pět let dříve.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn/Anglie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Novotná a Katherine, vévodkyně z Kentu. Obě dámy se velmi dobře znaly

Jana Novotná a Katherine, vévodkyně z Kentu. Obě dámy se velmi dobře znaly | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Wimbledon už nebude stejný. Zpráva o smrti Jany Novotné mě velmi rozesmutnila,“ napsala ve svém vyjádření Katherine, vévodkyně z Kentu. „Cítím s její rodinou, byla to statečná, kurážná dáma se skvělým smyslem pro humor,“ dodala.

Talent Jany Novotné objevila dětském na hřišti. 'Zdrtilo mě to,' říká její první trenérka

Číst článek

Právě členka královské rodiny byla ústřední postavou jednoho ze dvou nejpřipomínanějších okamžiků Jany Novotné. Tenistka po finálové prohře ve Wimbledonu v roce 1993 neudržela emoce a plakala vévodkyni na rameni. „Vím, že jednou vyhrajete,“ utěšovala tehdy tenistku.

Její proroctví se naplnilo o pět let později. Jana Novotná v tie-breaku druhého setu zdolala Francouzku Nathalii Tauziatovou a získala svůj nejslavnější titul. A byla to znovu Katherine, kdo ji oceňoval, tentokrát už Novotná dostala vysněnou Mísu Venus Rosewaterové.

Jana Novotná byla v Anglii známá nejen kvůli emotivním wimbledonským okamžikům, působila tam také jako televizní expertka. „Byla okouzlujícím členem našeho komentátorského týmu,“ píše se na twitterovém účtu BBC. Odtamtud ji znal třeba bývalý veslař a čtyřnásobný olympijský vítěz Matthew Pinsent.

Zprávy o úmrtí české tenisty jsou stále na hlavních stránkách nejen anglických zpravodajských serverů.

Svou účasti vyjadřují i tenistky a tenisté, nejen současníci Novotné z 80. a 90. let, ale také dnešní hvězdy i dřívější legendy. „Nemám slov, jsem nesmírně smutná. Jana byla opravdová kamarádka a skvělá žena,“ napsala Martina Navrátilová.

Se šokem ze ztráty se svěřily i Pan Shriverová, jedna z nejlepších deblistek historie, legenda 70. let Chris Evertová, vítězka Wimbledonu 1994 Conchita Martínezová. Z dnešních tenistek pak Kristina Mladenovicová, Julie Goergesová, Jelena Vesninová či Naomi Broadyová.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme