Strýcová postoupila se Šu-wej do finále Turnaje mistryň. Češka tak ukončí rok jako deblová jednička

Tenistka Barbora Strýcová postoupila na Turnaji mistryň premiérově do finále čtyřhry a poprvé ukončí sezonu na pozici světové deblové jedničky. Druhé nasazené Strýcová a Sie Šu-wej z Tchaj-wanu zdolaly v semifinále v čínském Šen-čenu Němku Annu-Lenu Grönefeldovou s Nizozemkou Demi Schuursovou jasně 6:1 a 6:2.

Šen-čen Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Strýcová (vpravo) v objetí se svou spoluhráčkou Sie Šu-wej po vítězné wimbledonské čtyřhře

Barbora Strýcová (vpravo) v objetí se svou spoluhráčkou Sie Šu-wej po vítězné wimbledonské čtyřhře | Foto: HANNAH MCKAY | Zdroj: Reuters

Český tenis má ve finále čtyřhry na Masters zastoupení počtvrté za sebou. Loni hrály o titul Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, předloni se z trofeje Martiny Navrátilové radovala Andrea Sestini Hlaváčková s Babosovou. V roce 2016 si o titul zahrála Lucie Šafářová s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Plíšková si finále Turnaje mistryň nezahraje. Australance Bartyové podlehla 1:2 na sety

Číst článek

Strýcová a Sie Šu-wej měly utkání od první výměny pod kontrolou. Dobře returnovaly, Strýcová vládla na síti a její spoluhráčka ničila soupeřky přesnými prohozy. První set ukončila třiatřicetiletá Strýcová, pro kterou může být Turnaj mistryň posledním turnajem kariéry, nekompromisní smečí. Ve druhé sadě nepřipustily obrat a Sie Šu-wej odstartovala po 55 minutách hry jejich radost vítězným lobem.

„Já jsem hrozně šťastná za to, jak jsme zápas zvládly, protože není lehké, když ze skupiny jdete jako první, ale poslední zápas v ní prohrajete, je to takový zvláštní pocit. My jsme ale tento zápas zvládly úplně skvěle, i bych mohla říct, že jsme si to užívaly a pomáhaly si navzájem,“ připomněla po utkání Strýcová poslední zápas základní skupiny proti dvojici Dabrowská-Xuová, který se Šu-wej prohrály. 

Stejně jako Karolínu Plíškovou ve dvouhře i Strýcovou v hledišti hlasitě povzbuzovali čeští fanoušci. „Bylo to úplně skvělé. Ze začátku jsem si myslela, že hrajeme nějakou týmovou soutěž. A jak řvali moje jméno, tak jsem si říkala ‚řvěte i to mojí parťačky‘, což jim naštěstí došlo a bylo to úplně skvělé, protože vydrželi až do posledního míče, což je vážně úžasné,“ vysekla poklonu českým fanouškům.

Těžké finále

V nedělním finále se letošní wimbledonské vítězky Strýcová a Sie Šu-wej utkají s obhájkyněmi titulu Maďarkou Tímeou Babosovou a Francouzkou Kristinou Mladenovicovou. Česká tenistka ale ví, že je s tchajwanskou parťačkou nečeká lehký zápas: „Za prvé jsou hrozně moc zkušené a za druhé v dnes (v sobotu, pozn. red.) utekly hrobníkovi z lopaty. Bude to hrozně těžký zápas. Hrály jsme proti nim i ve Wimbledonu, kde to byl úžasný zápas, který jsme vyhrály o kousek. Obě budeme připravené na to, že ze sebe budeme muset dostat maximum.“

Postupem do finále má Strýcová jistotu, že už se před ni žádná tenistka v žebříčku čtyřhry nedostane. Podruhé za sebou tak bude na konci roku v čele deblu české jméno. Loni to dokázaly společně Krejčíková a Siniaková. Před nimi vládly deblu legendární Navrátilová, Helena Suková či Jana Novotná.

„Já jsem to moc dobře věděla už před zápasem. Asi jsem to i chtěla vědět, protože to je obrovská motivace, když jdete do zápasu, který ovlivní, jestli budete první nebo ne. Pro mě to bylo hrozně motivační,“ přiznala Radiožurnálu po zápase Strýcová, že věděla, že hraje o pozici světové jedničky v deblu.

Maďarsko-francouzský pár Babosová, Mladenovicová v prvním semifinále zdolal Australanku Samanthu Stosurovou a domácí Čang Šuaj 1:6, 6:4 a 10:8. Babosová může vyhrát čtyřhru na Turnaji mistryň potřetí za sebou, což naposledy dokázala Lindsay Davenportová. Američanka v letech 1996-98 uspěla s třemi různými spoluhráčkami, v roce 1997 vyhrála s Novotnou.

Wimbledonská šampionka v ženském deblu @Barbora Strycova právě získala jistotu, že zakončí rok 2019 jako světová no1 v ženské čtyřhře. Bez ohledu na to, jak dopadne ve finále Turnaje mistryň, do kterého právě postoupila. 🥇🏆🇨🇿👍👏

17:01 – 02. 11. 2019

3 39

Výsledky Tenisového Turnaje mistryň (tvrdý povrch, dotace 14 milionů dolarů):

Čtyřhra - semifinále:

Strýcová, Sie Šu-wej (2-ČR/Tchaj-wan) - Grönefeldová, Schuursová (8-Něm./Niz.) 6:1, 6:2,
Babosová, Mladenovicová (3-Maď./Fr.) - Stosurová, Čang Šuaj (7-Austr./Čína) 1:6, 6:4, 10:8.

Jaroslav Plašil, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme