Tenisté Martin Damm a Daniel Vacek se vracejí na kurty

Dva návraty už skoro ztracených synů zažívá tento týden český tenis. Daniel Vacek kvůli problémům se zády a Martin Damm se zraněným pravým kolenem v minulých měsích sledovali své bývalé soupeře jen z televizní obrazovky. Dnes už proti nim ale opět stojí na dvorci. Pro své pokusy o znovuvstoupení do tenisového kolotoče si bývalý čeští daviscupový reprezentanti shodně vybrali pražský challenger ECM cup.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osmadvacetiletý Martin Damm hrál naposledy na konci minulé sezony na turnaji v Moskvě. V prvním kole tam nastoupil proti Němci Burgsmüllerovi a při jedné z výměn si přetrhal vazy. Následovala operace ve Vídni i myšlenky na konec kariéry. "Kvůli hrozné bolesti jsem nemohl spát, ale optimismus do žil mi vlili na rehabilitaci," vzpomínal Damm. "Záhy jsem se těšil na trénink. Chtěl jsem si dokázat, že se zvládnu vrátit."

Rodák z Liberce se proto s velkým úsilím pustil do rehabilitace, při ketré mu hodně pomohli rakouský profesor Dungl a polský fyzioterapeut Gars. V minulosti měli v péči také Mustera a Grafovou. Hodně času strávil v té době Martin Damm v posilovně, ale našel si čas i na jinou "zábavu". Vychovával labradora Montyho a zařizoval dům. "Také jsem si dopřál čtrnáctidenní dovolenou v Americe. Bylo to fajn."

Dnes už pětinásobný finalista turnajů ATP Tour opět prohání soupeře, i když zatím jen na pražském challengeru, tedy turnaji nižší kategorie - postoupil už do čtvrtfinále. Přestože na žebříčku klesl na 131-té, bude moci i na grandslamové turnaje. Dovolí to pravidlo o tzv. zmrazeném rankingu, které mu umožňuje přihlásit se po dobu devíti měsíců do devíti turnajů s umístěním, jaké mu patřilo před zraněním. Tehdy byl Martin Damm osmdesátý. "Použiji výjimku na všechny čtyři grandslamy, dva travnaté turnaje a ještě tři další akce," vypočítává. Na trávě si věří mnohem víc než na antuce. Proto se nejvíce těší do Rosmalenu a Wimbledonu, kde loni jako jediný Čech postoupil do třetího kola, když porazil i Rusa Safina.

A co koleno, je třeba si ještě dávat pozor? "Po zdravotní stránce ano, ale podvědomě ho stále šetřím" uvědomuje si Martin Damm, na světovém žebříčku nejvýše 42. "Pravou nohu stále zvedám a našlapuju víc na levou. Než se o ni přestanu strachovat, nějakou dobu to potrvá." Zatímco Martin Damm si na challengeru v Praze vede úspěšně, druhý navrátilec Daniel Vacek vypadl v prvním kole se Španělem Lopezem. "Byl jsem rád, že mi v Praze dali volnou kartu do hlavní soutěže. Určitě se mi nelíbilo, jak utkání z mé strany vypadalo, ale důležité je, abych si znovu osahal zápasy na body, komentoval třicetiletý Vacek své první vystoupení po dlouhých 12 měsících.

Během nich sváděl rodák z Prahy boj s nemocnými zády. "Nemohl jsem kvůli bolesti sedět, ležet, nic. Celé noci jsem byl vzhůru, hrozné," vzpomíná. "Myslel jsem, že to je konec," přiznal Vacek úvahy o závěru kariéry. S jeho zády si ani věhlasní specialisté z celé Evropy nevěděli rady.

Nyní je tedy Daniel Vacek zpět. Jak ale sám přiznává, neví, zda jeho záda vydrží. "Teď jsou v pořádku. Ale těžko říci, jak se zachovají, až začnu pořádně hrát. Zápasy jsou přece jen něco jiného než trénink." Stejně jako Martin Damm se také nejvíce těší na turnaje na trávě a tvdých površích. V nucené přestávce měl trojnásobný vítěz grandslamové čtyřhry po boku Rusa Kafelnikova čas přemýšlet. "Lépe jsem pochopil životní hodnoty. Zjistil jsem, že zdraví je ze všeho nejdůležitější a když není, je to zlé. Také jsem strávil víc času s rodinou. Synovi Williamovi jsou už tři roky."

Konkrétní cíle pro tuto sezonu si Daniel Vacek a Martin Damm před sebe nedávají. Tenis mají oba rádi a tak se pokusí vydrápat opět nahoru. "Bude to však velmi těžké a bude potřeba hodně dřiny", ví oba velmi dobře.

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme