Tenisté našli v Šanghaji ráj

Celý rok sbírají tenisté body do světového žebříčku, Turnaj mistrů je na konci sezóny sladkou odměnou pro nejlepší z nich. Ať už v podobě slušné bodové porce za vyhraný zápas nebo vysokých finančních odměn. A také luxusní péče ze strany organizátorů. "Jsem jako v Jiříkově vidění," prohlásil Novák na slavnostním zahájení turnaje. "Takovou péči jsem ještě nezažil."

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turnaj mistrů

Turnaj mistrů | Foto: Petr Souček

Letištěm tenisté procházeli prostorem pro diplomaty, u východu na každého z nich čekala osobní limuzína s řidičem, v hotelu se nemuseli zapsat v recepci, nutná nebyla ani žádná složitá akreditační procedura. Když tenisté přejížděli z focení na zahajovací ceremoniál, zastavili dopravu na několika nejruznějších komunikacích mnohamilionové metropole.

Tenisové hvězdy se nesmí obtěžovat. Této zásady se striktně drží organizátoři i v samotné hale. Všichni hráči mají vlastní šatnu se sociálním zařízením, na každém kroku je doprovází ochranka, a když se někam vydá Andre Agassi, vytvoří mu všudypřítomní policisté přes veřejně přístupné zóny nepropustný kordon. Je to nezbytně nutné, sotva se slavný Američan někde objeví, nahrne se kolem něj dav šílených fanoušků žebrajících o autogram. Šanghaj do turnaje mistrů investovala 13,5 milionů amerických dolarů.

Zhruba 3,5 milionů by chtěli organizátoři získat ze vstupného. Zbytek uhradí sponzoři. A kdyby náhodou rozpočet utrpěl ztrátu, budou to všichni zainteresovaní brát jako dobrou investici do reklamy. Turnaj mistrů se hraje v areálu nového šanghajského výstaviště, kde by Číňané rádi uspořádali světovou výstavu EXPO 2010. Jedním ze spolumajitelů je také firma svázaná s veletržním areálem v Hannoveru, kde se uskutečnilo EXPO 2002. A shodou okolností se tam před tím hrál také prestižní závěrečný turnaj tenisové sezóny.

Jiří Novák s manželkou | Foto: Petr Souček

Petr Souček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme