Tomáš Dvořák znovu na startu

Poprvé od olympijských her v Sydney se postaví v sobotu na start desetiboje účadující světový šampión a světový rekordman Tomáš Dvořák. Poté, kdy poprvé v životě vynechal halovou sezonu, odstartuje letní část atletického rokuna tradičním úvodním desetibojařském klání léta v rakouském Götzisu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jste rád, že je to právě v Götzisu, kde se pokusíte o návrat? "Kde jinde, když ne tam. Moc se těším, vždycky se mi tam zvodilo dobře. Nejde jenom o místo, ale i výborný termín a konkurenci. Všichni jezdí do Götzisu rádi, vládne skvělá nálada a atmosféra, i lidé tam desetiboj milují. Snad se to projeví i na mém výkonu."

Vždycky se vám tam dařilo. Byl jste tam už šestkrát a vždycky zlepšil výkon z předchozího roku. Ale po loňském skvělém součtu (8900 bodů - druhý nejlepší výsledek všech dob), se dá těžko předpokládat, že byste měl v tomhle trendu pokračovat? "To opravdu těžko. Netroufám si tipovat, kolik udělám bodů. Asi to ale nebude takový vstup do sezony jako v letech minulých, ale neházím flintu do žita. Udělám všechno, co bude v mých silách, ovšem nedokážu říct, jaký by to mělo dát součet."

Dokážete odhadnout, v jaké jste formě, když jste tak dlouho nezávodil? "S desetibojem není takový problém, protože vždycky jsem šel poslední na podzim a další v novém roce až v Götzisu. Ale nezávodil jsem v zimě v hale a ani na začátku jara jsem to se stary v individuálních disciplinách příliš nepřehnal. Chybí to srovnání a hlavně tkový ten pocit nabitosti, který jsem vlastně měl v těch posledních letech právě před tímhle závodem. Proto jdu do letošního startu s velkým očekáváním. Je to přesně ten moment, že to může být absolutně vynikající, ale také to může skončit absolutním průšvihem. Kdyby to zůstalo v samotným středu, tak ten počítám součet kolem 8500 bodů. A s tím také do Götzisu odjíždím. Co by bylo navíc, je jenom dobře, míň by pro mě bylo velkým zklamáním."

Ocitáte se v pozici, ve které jste nikdy nebyl na začátku sezony. Máte z toho strach, jste nervózní anebo naopak jste motivován, plná očekávání? "Snažím se udržovat v pozici úplného očekávání a těšení se na tenhle závod. Se strachem to nemá nic společného, protože jsem psychicky poměrně odolný, netrápí mě to. Strašně důležité pro mě bude dokonale si závod po jeho skončení rozebrat a vybrat z něj to nejdůležitější pro další trénink a soutěže. Věřím, že se dokážu v úžasné götziské atmosféře vyburcovat a že to bude spíš lepší než horší."

A ještě jedna otázka, která musí padnout: zdraví drží? "Zdraví drží, i když bohužel mě v poslední době přepadla lehká bronchitida a to je největší problém, který mě teď zužuje. Nicméně doufám, že se do startu těchto potíží zbavím a nastoupím v odpovídající zdravotní formě do závodu."

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme