Tomáš Kohout: Triumf na Turné obhájí Kofler

Má více závodů než zimní olympiáda a mezi skokany se těší větší prestiži. Turné čtyř můstků, nevyzpytatelná série, ve které může vyhořet favorit a zazářit jeho podceňovaný soupeř. Padesátý devátý ročník začíná zítra, a díky němu hlavně Němcům a Rakušanům druhé Vánoce. Tomáš Kohout vám nabídne návod, jak už teď poznat celkového vítěze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turné čtyř můstků (skoky na lyžích)

Turné čtyř můstků (skoky na lyžích) | Foto: Vierschanzentournee.com

Chcete se stát skokanskou legendou? Prosím, jak je libo, stačí několikrát vyhrát olympiádu, nebo jednou Turné čtyř můstků. Vyprávět by o tom mohl třeba Švýcar Simon Ammann. Na zimních hrách triumfoval čtyřikrát, na Turné jezdí už pár sezón jako největší favorit. Ale sázím lahev oberstdorfského šnapsu, že ho nikdy nevyhraje.

Proč? Je výjimkou z následující Kohoutí teorie o tom, kdo může zvítězit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentář Tomáše Kohouta

1) Vezměte si aktuální nejlepší desítku pořadí Světového poháru. To abyste věděli, kdo má formu, ale nevyřadili černého koně.

2) Škrtněte si Fina Larinta a Nora Hildeho. Proč? Nebylo jim ještě 24 let. A ať může být mladík sebelepší, Turné je tak náročné po všech stránkách, že minimálně v jednom závodě vybouchne a přijde o šanci na vítězství. Viz každoroční příklad v podobě Gregora Schlierenzauera.

3) Vyřaďte Nora Evensena. Na Turné nestartoval ani pětkrát, takže je na tom stejně jako mladíci. Ještě si musí zvykat třeba na vyřazovací systém, kterým se skáče první kolo.

4) Jen minimální šanci mají Matti Hautamaeki - ze závodících Finů umí Turné vyhrát jen Ahonen - a Daiki Ito. Za 58 let totiž zvítězil jediný Japonec - Kazuyoshi Funaki.

5) O škrtnutí Ammanna, který potřebuje mezi závody více dní pauzy, aby je dokázal vyhrát, už byla řeč.

Ze zbytku by mohl zvítězit kdokoliv. Ať už obhájce triumfu Andreas Kofler, jeho krajan Wolfgang Loitzl, který vyhrál v sezóně 2009, nebo zlepšující se Adam Malysz - ten by zvítězil po 10ti letech. Do splnění podmínky věku už dospěl i poněkud labilní lídr Světového poháru Thomas Morgenstern. A teď babo raď, experte debatuj a suď, skokane, ukaž co umíš… Sázím na Andrease Koflera a vy?

Jasno bude na Tři krále, ale skoky vás - snad - budou bavit už od závodu v Oberstdorfu

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme