Trenér Brückner očima českého týmu

Ve třetím dílu našeho seriálu o mistrovství Evropy se zaměříme na muže, který reprezentaci na Euru v Portugalsku vede, na trenéra Karla Brücknera. U fotbalové reprezentace je od roku 1998. Tehdy se jakou hlavní kouč jedenadvacítky pohyboval i v realizačním týmu trenéra Chovance, ale většinou jen během zápasů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Brückner

Karel Brückner | Foto: Archiv ČRo

Po neúspěšné baráži s Belgií o postup na MS vystřídal hlavního trenéra Chovance a na začátku roku 2002 poprvé předstoupil před hráče jako muž číslo 1. Prvořadé u něj bylo získat si respekt u největších hvězd. Především pak Pavla Nedvěda, kterému celkem nečekaně svěřil znovu kapitánskou pásku. S Nedvědem našel společnou řeč, až se ostatní nestačili divit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér Brückner očima českého týmu

Košťál: Pavel má přirozenou, danou autoritu a nevynucuje si nic hlasitým či direktivním přístupem v kabině, což je věc velice pozitivní. Je tam prostě jasná hierarchie, kdo kde je šéf, a na druhou stranu tam je pozitivní přátelská postava.

Tvrdí manažer národního týmu Vlastimil Košťál. A jak vidí svého šéfa jeho svěřenci? Pochvalují si tréninky - třeba ofenzivní záložník italského Udine, kterého v reprezentaci předělal Brückner na obránce, tedy Marek Jankulovski.

Jankulovski: Tréninky pod trenérem Brücknerem a Beránkem jsou prostě takové zábavné, rychlé, výbušné, kdy si hrajeme, jsme pořád s míčem, pořád se cvičí kombinace, střelba, nácviky, což třeba v klubech není. V tom je rozdílný a určitě potom člověk má víc chuť a motivaci do tréninku.

Trenér Brückner je prý i dobrý psycholog, říká útočník, na kterém zkušený kouč postavil jeden z herních systémů týmu, tedy Jan Koller.

Koller: Vysvětlí každému hráči, co si představuje, a je to srozumitelné a každý ví, co má hrát, v tom je určitě vynikající.

Brücknerův kádr se velmi rychle ustálil a celou kvalifikaci i začínající mistrovství Evropy hraje prakticky ve stejném složení. Základní osu tvoří zkušení borci - Nedvěd, Poborský, Koller, Šmicer, Lokvenc a mladíci, které Brückner vypiplal v jedenadvacítce, tedy Čech, Jankulovski, Grygera, Ujfaluši, Baroš, Vachoušek, Týce a další, třeba už i Rozehnal.

Starší i mladší trenéra uznávají. Vladimír Šmicer, jako jediný ze současného kádru zažil i atmosféru federálního československého výběru, o Brücknerovi říká:

Šmicer: Já myslím, že od doby co Brückner trénuje národní mužstvo, málokdy se některý z hráčů omlouvá, opravdu jenom v případě, že je někdo zraněný, tak nepřijede. Dá mužstvo dohromady a snaží se nás naučit nějaký systém nebo herní věci, který chce, vyžaduje od hráčů na postech. Myslím, že jsme pochopili, že když budeme plnit, co po nás chce, že výsledky tady budou. Motivace na každý zápas i na přáteláky byla. My jsme nevypustili žádný přátelák, žádný zápas. Myslím, že je vidět, že prostě po prvních zápasech, co to vzal trenér Brückner, tak hráči se na srazy těší. A nejenom na srazy, ale i na hřiště zahrát si zápas a odehrát ho tak, jak nejlíp umí. a to je určitě nejdůležitější.

To byl služebně nejstarší ze současné fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer. Věkově nejmladší Petr Čech zná trenéra Brücknera už také velmi dobře.

Čech: Pan Brückner je trenér, který má obrovské množství zkušeností a hlavně je umí využít. Co se týče přípravy na zápas, patří určitě k nejlepším na světě, a pokud jde o strategii, je možná nejlepší na světě. Hlavně je to autorita, která je uznávaná každým členem celého realizačního týmu i hráčského kádru. Myslím si, že všechno funguje.

Dodejme, že Karlu Brücknerovi bude letos v listopadu 65 let. Jako aktivní hráč prožil celou kariéru v rodné Olomouci, tehdy druholigové. Spojil s ní i největší část svého trenérského života. Ale nejlepší úspěchy sklízel na reprezentačním poli. S jedenadvacítkou byl první i druhý na mistrovství Evropy, postoupil s ní i na olympijské hry v Sydney, kde ale jako trenér zažil jeden z největších neúspěchů. Věřme, že z probíhajícího evropského šampionátu se vrátí Karel Brückner co nejspokojenější. I když, jak on sám říká, spokojen není nikdy.

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme