Trofej pro vítěze Ligy mistrů patří Bayernu Mnichov

Fotbalisté Bayernu Mnuchov získali nejcennější evropskou klubovou trofej. Ve finále porazili v Miláně až v penaltovém rozstřelu Valencii 5:4 poté, co v normální hrací době i po prodloužení byl stav nerozhodný 1:1. Rozhodující penaltu neproměnil v sedmé sérii Argentinec Pellegrino.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zápas měl šokující úvod a nizozemský rozhodčí Jol nařídil během úvodních šesti minut po penaltě na každé straně. Nejdřív se kapitán Valencie Mendieta snažil vydolovat míč ve změti soupeřových obránců, na zemi ležící Švéd Andersson nešťastně zahrál rukou a sám Mendieta penaltu proměnil. Jol měl zřejmě výčitky svědomí a když po třech minutách na druhé straně Effenberg v pozici, kdy nemohl být nebezpečný, chytře upadl přes Anglomovu nohu, ukázal na penaltovou značku znovu. Ale Scholl, přestože dal v tomto ročníku Ligy mistrů už pět gólů, svůj part nesplnil a trefil nohy brankáře Caňizarese.

Bayern vyvinul obrovské úsilí, aby ztrátu rychle zlikvidoval. Do dobývání valencijské branky se zapojil i obránce Linke, který na milánském stadiónu v roce držel nad hlavou Pohár UEFA ještě jako hráč Schalke. Scholl zkusil svou chybu napravit ve 30. minutě z přímého kopu, ale těsně minul branku.

Pro druhý poločas se trenér španělského klubu Cúper rozhodl bránit hubený náskok a obětoval tvořivého Argentince Aimara. Zato jeho protějšek Hitzfeld poslal na hřiště Janckera jako čtvrtého útočníka a vytáhlý hráč se mu hned odměnil. V 49. minutě šel důrazně do vzdušného souboje před brankou a Carboni se v tísni dotkl míče rukou. To Jolovi stačilo, aby nařídil třetí penaltu, což ve finále nejprestižnější klubové soutěže za 45 let ještě žádný rozhodčí neudělal. Tentokrát si míč postavil Effenberg a chladnokrevně vyrovnal.

Ale pak zase dominovaly obrany, finalisté se zaměřili na to, aby neudělali osudnou chybu, a vytvořili si jen po jedné šanci. Slovinec Zahovič na straně Valencie ani Němec Jancker před protilehlou brankou příležitost rozhodnout nevyužili. Prodloužení přineslo přece jen trochu víc vzruchu, ale gól v něm nepadl. Němci se další penalty dožadovali marně, museli si počkat až na závěrečný rozstřel.

V něm hned v úvodu Brazilec Paulo Sergio vysoko překopl branku, ale zdaleka nebylo rozhodnuto. Kahn totiž dokazoval, že je pravděpodobně nejlepším brankářem planety. Třikrát vystihl úmysl valencijských střelců a především díky jemu se Bayern po čtvrtstoletí vrátil na evropský klubový trůn. Valencie stejně jako před rokem v Paříži skončila těsně pod vrcholem.

Bayern Mnichov - FC Valencie 1:1 (1:1, 0:1), na pen. 5:4

Branky: 50. Effenberg z pen. - 3. Mendieta z pen. Rozhodčí: Jol (Niz.) ŽK: Andersson - Carboni, Kily, Caňizares. Diváci: 74.000 (vyprodáno). Penalty proměnili: Salihamidžič, Zickler, Effenberg, Lizarazu, Linke - Mendieta, Carew, Baraja, Kily. Nedali: Paulo Sergio, Andersson - Zahovič, Carboni, Pellegrino.

Bayern Mnichov: Kahn - Kuffour, Andersson, Linke - Sagnol (46. Jancker), Effenberg, Hargreaves, Lizarazu - Salihamidžič, Elber (100. Zickler), Scholl (109. Paulo Sergio).

Valencie: Caňizares - Angloma, Ayala (90. Djukič), Pellegrino, Carboni - Mendieta, Baraja, Aimar (46. Albelda), Kily - Carew, Sánchez (66. Zahovič).

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme