Turíňané se na olympiádu těší

Už za 11 dnů začnou jubilejní 20. zimní olympijské hry. Hostí je italský Turín a dalších 6 zimních středisek v jeho okolí. Zimní olympijské hry jsou i tématem Seriálu týdne od 30. ledna do 3. února. V prvním díle nejprve Hana Hikelová pátrala po tom, proč Italové navrhli jako místo konání her právě Turín.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

maskoti Neve a Gliz

maskoti Neve a Gliz | Foto: Torino 2006
Přehrát

00:00 / 00:00

Turíňané se na olympiádu těší

"Ta myšlenka se zrodila v roce 1997, když jsme slavili úspěch šampionátu ve sjezdovém lyžování tady v Sestriere. Mysleli jsme, že právě Sestriere by mohlo kandidovat na pořádání olympiády. Ale málokdo ví, že stejný záměr měly Benátky a Cortina a ty bychom nikdy neporazili. Proto mě tenkrát napadlo, a nemělo to na začátku moc velký ohlas, že bychom mohli navrhnout Turín a horskou oblast kolem něj," říká Luigi Chiabrera, který zodpovídá za sportovní program v Sestriere.

Jak se jeho nápad podařilo Italům realizovat, uvidíme až koncem příštího týdne. Zahajovací ceremoniál 10. února večer odstartuje 16 dnů olympijských bojů v 15 disciplínách. Ti nejlepší z dvou a půl tisíc sportovců si rozdají 84 sad medailí a přímo do dějiště her by mělo dorazit téměř milion a půl diváků. Když se řekně Turín, většina z nás si vybaví průmyslové město - a právě tuto image chtějí Turíňané změnit.

"Turín byl a je opravdu známý hlavně kvůli průmyslu a automobilce. Ale olympiáda mu dodá celosvětovou známost a konečně budeme moci ukázat, že je to historické město se spoustou nádherných památek a hlavně kulturní centrum Piemontu. Snad to pořádání olympiády cestovnímu ruchu pomůže," dodává starosta Turína Sergio Chiampatini.

Je trochu zklamaný nezájmem turíňanů o pořádání takového sportovního svátku. V posledních letech musí čelit kritice místních obyvatel - kvůli stavebním úpravám nefungovala doprava, z města se stalo staveniště a Turíňané pro to podle starosty moc pochopení neměli a nemají: "Turíňané nejsou od přírody moc otevření. Všechny nové věci přijímají zpočátku negativně - i olympiádu. Nejsou v tom jako typičtí Italové. Když byste vyrazila do ulic a ptala se jich, jak se na olympiádu těší, asi vám na mikrofon nikdo nadšeně odpovídat nebude. Povahou jsou to klidní flegmatici, asi je to i tím deštivým počasím tady. Ale uvidíte, až olympiáda začne, bude všechno jinak - nechají se strhnout a budou dávat najevo svou hrdost. Koneckonců - i z výzkumů vyplývá, že podle 90 % obyvatel je pro Turín pořádání olympiády užitečnou věcí."

A i když deštivé počasí v těchto dnech v Turíně přetrvává, můžu potvrdit, že zájem místních o olympijské hry roste. Nejen že většina má už koupené vstupenky na sportoviště, ale téměř rozdané jsou i lístky na všechny koncerty, které budou v centru Turína každý večer. Turínská hala byla plná i při koncertě Claudia Baglioniho. Právě tento italský zpěvák napsal text a zpívá oficiální hymnu Olympijských her v Turíně.

Baglioni je pro sportovní události v Itálii osvědčeným zpěvákem - z jeho dílny byla jak oficiální píseň pro mistrovství světa v plavání, tak i pro fotbalový šampionát v roce 1998. Olympijská hymna nese název Va - tedy Běž.

"Chtěl jsem, aby to byla opravdová hymna. Co se textu týká, je to serenáda na oslavu sportu. Na olympiádu přijedou lidé různých náboženství, jazyků, tradic a kultur. Budou spolu závodit a někdo jistě zvítězí, nikdo se ale nesmí cítit poražený," říká Claudio Baglioni a zve všechny na zahajovací ceremoniál Olympijských her. U televizních obrazovek ho totiž budou 10. února podle odhadů sledovat 2 miliardy lidí na celém světě. A i jeho hymna by měla všem připomenout základní olympijské hodnoty.

Hana Hikelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme