Turné čtyř můstků ve skocích na lyžích se blíží

V posledních dnech si mohli mnozí z vás užívat vánočního volna, než ještě vyrazili před Novým rokem do práce. Stoprocentně se dá tato věta také použít pro skokany na lyžích. Ti naši se opět vydali na cesty za dalšími díly Světového poháru, a to rozhodně ne lecjakými. V úterý začíná kvalifikací v Oberstdorfu 53. ročník prestižního Turné čtyř můstků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Janda

Jakub Janda | Zdroj: ČTK

Právě tohle klání je pro skokany událostí sezóny. Prestižnímu miniseriálu se může vyrovnat jen světový šampionát, olympiáda nebo mistrovství v letech na lyžích. Potěšující je, že po rocích bídy a nouze se mohou na turné těšit i čeští reprezentanti. Než se ale dostaneme k jejich cílům, řekněme si něco o každém z můstků, kde budou skokani na přelomu roku závodit.

Začíná se úterní kvalifikací a to tradičně v Oberstdorfu. Možná stejně důležitý jako pro závodníky bude úvod letošního turné i pro tamní pořadatele. V únoru přivítají světový šampionát a před sebou tak mají zatěžkávací zkoušku. Chladící potrubí je tam pod nájezdovou stopou už třetí sezónu samozřejmostí a areál se dále rozrostl o zázemí pro diváky.

Další zastávkou turné bude Garmisch-Partenkirchen. Tamní závod je asi nejsledovanější díky výhodnému termínu. Nesoutěžní hádanka: víte, kolikátého ledna se tam skáče?

Pravdu z vás mají ti, kdo si teď v duchu řekli, že na Nový rok. Loni se pod nejmenším můstkem turné sešlo 35 000 diváků. Čeští skokani tamnímu můstku s označením HS 125 přezdívají podle letité ocelové konstrukce už nepoužívaného profilu "Stará koza".

Hypermoderní je naopak můstek v Innsbrucku. V jeho parádní nájezdové věži se konají i svatební obřady. Ale když si skokan sedne na odrazovou lavičku, má před sebou ještě truchlivější výhled. Jeho zrak totiž zákonitě padne i na dva hřbitovy, které jsou hned pod kopcem.

V Bischofhofenu nic podobného nehrozí. Dech se tam ale přihlížejícím tají víc, protože můstek Paula Ausserleitnera má označení HS 140 a dají se na něm čekat až skoro lety.

A co se dá čekat od českých reprezentantů Jakuba Jandy, Jana Matury, Jana Mazocha a Michala Doležala? Největší naděje se dávají Jandovi. Oficiální internetová stránka turné jej po výsledcích úvodních závodů sezóny a 2. Místu celkově ve Světovém poháru zákonitě pasuje na jednoho z favoritů. Třikrát už také letos po prvním kole Jakub Janda vedl. Ale ještě nevyhrál. Že by si to schovával právě na turné?

Jakub Janda: Já nevím, jestli právě na turné. Je tam ještě dost jiných velkých závodů. Tak uvidíme, který závod to bude. Důležité je, aby to vůbec bylo. Může se stát cokoli. Může to najednou přestat jít a nic s tím neudělám.

Brzdí optimismus Jakub Janda. Jan Matura zase doufá, že už konečně dosáhne na bodované příčky. Pomůže mu možná i pravidlo, podle kterého se první kolo skáče na turné vyřazovacím způsobem. Lepší ze dvou skokanů má účast v elitní třicítce jistou pokaždé. Skoky při tom mohou oba předvést nepříliš povedené.

Třetí do party Jan Mazoch není v kolotoči světových pohárů nováčkem. Ale na turné jede vůbec poprvé a ví, že ho čeká skokanská maturita.

Jan Mazoch: Turné čtyř můstků je strašně prestižní záležitost. Troufám si říct, že dokonce víc, jak mistrovství světa. Možná i olympidáda. Jak tam budu skákat si netroufám říct, ale doufám, že předvedu minimálně tak dobré skoky jako při Kontinentálním poháru. A doufám, že by to mohlo být ještě lepší.

Jan Mazoch si účast zajistil právě při Kontinentálním poháru a současně zajistil i místo pro 4. skokana. S jeho nominací si trenéři lámali hlavu a nakonec vybrali Michala Doležala. Ten je sice zkušený závodník, ale poslední roky se vysloveně trápí. Snad pro něj nastávající turné bude lepší než to minulé, kdy odjížděl domů po nevyvedené kvalifikaci v Ga-Pa se slovy:

Michal Doležal: Možná se to "bloklo", když jsem sem odjížděl. Třeba je to tím, že jsem to moc chtěl. Asi je to prostě tím, že moc chci. moc.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme