Tým byl kvalitní, ale ruskou obranu přehrát nedokázal, říká Augusta

Česká hokejová reprezentace podlehla včera ve čtvrtfinále světového šampionátu ve švédském Jönköpingu Rusku 1:3 a se soutěží se rozloučila. Obhájcům titulu tak nevyšla odveta za olympijský turnaj v Salt Lake City, kde byli proti Rusům neúspěšní také ve čtvrtfinále. Po třech letech, co český tým vyhrál titul mistrů světa, končí letos pátý a poprvé od roku 1995 nepostoupil do semifinále. Duel s Rusy zhodnotil v rozhovoru pro Český rozhlas 1 trenér Josef Augusta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Augusta

Josef Augusta | Foto: Český svaz ledního hokeje

Fanoušek optimista, který byl hluboce přesvědčen, že ve finále naši chybět nebudou, a tam už se uvidí, zda obhájí titul, je teď hodně zklamán. A jak trenér Josef Augusta?

Samozřejmě, že jsem zklamaný - prohrát utkání, které rozhoduje o tom, jestli budete hrát o zlaté medaile, je vždycky špatné. Ale myslím, že jsme z toho boje vyšli se vztyčenou hlavou. Můžu jen říct, že my jsme hráli, ale soupeř dával góly, to rozhodlo o jeho vítězství.

Když si vybavím některé pro nás tak úspěšné minulé šampionáty, tam český tým absolvoval řadu zápasů, v nichž třeba soupeř více útočil, ale právě my jsme měli tu schopnost dávat góly. Teď se tedy role obrátily ...

Ano, teď se to zcela obrátilo. Jak v Salt Lake City, tak tady ve Švédsku jsme narazili ve čtvrtfinále na stejného soupeře a scénář byl stejný. Takový je sport, my to tak musíme brát.

Rusové zvolili hluboce defenzivní taktiku, která se jim nakonec vyplatila, ale zdálo se, že už v úvodu zápasu byla na našem týmu znát nervozita, takže pozice favorita, do které byl pasován, zřejmě ne všem hráčům svědčila?

Na výkonu Ruska byla určitě znát pondělní prohra se Slováky 4:6, kdy to utkání jasně nezvládlo. Myslím, že oni neměli co ztratit, na tomto šampionátu porazili jen Rakousko a Slovinsko a vlastně tohle vítězství je posunulo do hry o medaile a teď mohou být dokonce i mistři světa.

Když se něco nepovede, může za to trenér, ale to ponechme budoucnosti. Vy samozřejmě s určitým odstupem budete mít tendenci hodnotit výkony jednotlivých hráčů, když byste měl říci svůj první dojem z jejich účinkování na šampionátu?

Já si myslím, že ti hráči, kteří byli nominováni, tady odvedli dobré výkony, samozřejmě, že ne všem se dařilo tak, jak by si představovali, ale byl to silný tým, který dokázal porazit Kanadu, USA, Německo, Švýcarsko. Myslím si, že svou kvalitu ukázal, ale v tom rozhodujícím zápase neměl dost síly, aby přehrál ruskou obranu.

Aleš Procházka, Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme