Ukrajinec Ševčenko získal Zlatý míč

Ukrajinský fotbalista Andrej Ševčenko se stal novým králem evropských trávníků. Útočník AC Milán získal Zlatý míč pro nejlepšího hráče působícího na starém kontinentu, který uděluje časopis France Football. Prestižní trofej převzal osmadvacetiletý kanonýr v Paříži v pondělí v sedm hodin večer. Ze čtyř českých fotbalistů skončil nejvýše loňský vítěz Pavel Nedvěd, když obsadil sedmé místo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Ševčenko

Andrej Ševčenko | Zdroj: ČTK

Za Ševčenkem se v tradiční anketě umístili portugalský vicemistr Evropy Deco a jeho spoluhráč z Barcelony Brazilec Ronaldinho. Ševčenkovi udělilo 52 hlasujících novinářů ze všech členských zemí UEFA 175 bodů. Druhého Deka porazil při svém premiérovém vítězství v anketě o 36 bodů. Zlatý míč převzal jako třetí ukrajinský fotbalista v historii po Olegu Blochinovi a Igoru Bělanovovi. Po loňském Nedvědově úspěchu vyhrál jako další zástupce italské ligy a také rodák z východní Evropy.

Nedvěd tentokrát získal 23 bodů. Dvanáctý skončil nejlepší střelec evropského šampionátu Milan Baroš z Liverpoolu, který dostal jedenáct bodů stejně jako Portugalec Cristiano Ronaldo z Manchesteru United. Další čeští zástupci mezi padesátkou nominovaných Petr Čech a Tomáš Rosický nezískali ani bod.

Osmadvacetiletý Ševčenko, který v letech 1999 a 2000 v prestižní anketě skončil na bronzovém stupínku a loni byl čtvrtý, si trofej vysloužil především výkony v Serii A. V ní se stal nejlepším střelcem minulého ročníku a pomohl AC Milán k titulu a do čtvrtfinále Ligy mistrů. U hlasujících novinářů mu neublížilo ani to, že s ukrajinskou reprezentací nehrál na mistrovství Evropy. S národním mužstvem si však skvěle vede v kvalifikaci na světový šampionát - i díky jeho čtyřem gólům Ukrajinci vedou tabulku druhé skupiny. Milánský kanonýr se nechal slyšet, že tento úspěch věnuje legendárnímu trenérovi Valeriji Lobanovskému, pod jehož vedením fotbalově vyrůstal v Dynamu Kyjev. K úspěšnému kouči ho pojil silný vztah, loni přijel do Kyjeva k jeho hrobu s trofejí za milánské vítězství v Lize mistrů. Před rokem právě Ševčenko ve finále milionové soutěže rozhodl poslední proměněnou penaltou v rozstřelu o výhře svého AC nad Juventusem Turín.

Zlatým míčem nemusí pro Ševčenka sklízení individuální cen v závěru roku skončit. Spolu Ronaldinhem a francouzským útočníkem Thierrym Henrym z Arsenalu patří ke kandidátům na titul nejlepšího fotbalisty světa, který zástupci FIFA udělí za týden v Curychu.

Výsledky ankety:

1. Ševčenko (AC Milán/Ukr.) 175 bodů, 2. Deco (Barcelona a FC Porto/Portug.) 139, 3. Ronaldinho (Barcelona/Braz.) 133, 4. Henry (Arsenal/Fr.) 80, 5. Zagorakis (AEK Atény a Boloňa/Řek.) 44, 6. Adriano (Inter Milán/Braz.) 27, 7. Nedvěd (Juventus Turín/ČR) 23, 8. Rooney (Everton a Manchester United/Angl.) 22, 9. Ricardo Carvalho (FC Porto a Chelsea/Portug.) a Van Nistelrooij (Manchester United/Niz.) oba 18, ... 12. Baroš (Liverpool/ČR) a Cristiano Ronaldo (Manchester United/Portug.) 11

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme