Američtí sportovci mohou na olympiádu odletět již naočkovaní. Lékaři jim doporučují včasnou vakcinaci

Mnoho amerických států už očkuje všechny zájemce nad 16 let a brzy to bude realita v celé zemi. Mimo jiné to znamená jistotu pro americké olympioniky a paralympioniky. Pokud mají zájem, na odsunuté letní hry do Tokia mohou odletět už chránění vakcínou proti nemoci covid-19. Americký olympijský výbor k tomu sportovce nabádá, ale nevyžaduje to. Na hry ve výjimečných pandemických podmínkách se ovšem Američané připravují důkladně, a nejen očkováním.

Tento článek je více než rok starý.

Od stálého zpravodaje Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské hry (ilustrační foto).

Olympijské hry (ilustrační foto). | Foto: Denis Balibouse | Zdroj: Reuters

Víc než rok neviděla naživo nikoho ze svých příbuzných, svěřuje se při brífinku s novináři plavkyně Katie Ledecká, pětinásobná olympijská vítězka a jedna z největších amerických nadějí pro olympiádu v Tokiu. Příprava v pandemických podmínkách a v termínové nejistotě přináší sportovcům nové výzvy. Ale přinejmenším ti američtí mají aspoň tu jistotu, že mohou jet na olympijské hry už chránění vakcínou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Američtí sportovci se připravují na letní olympiádu v Tokiu

„Děláme mezi olympioniky hodně osvěty a k očkování je silně nabádáme, ale nevyžadujeme ho a nevedeme si záznamy, kdo je a kdo není očkovaný,“ říká hlavní lékař amerického olympijského výboru Jonathan Finoff.

„Já sportovcům doporučuji, aby při dvoudávkové vakcíně druhou dávku plánovali na dobu, kdy je v dalším týdnu nečeká žádná významná akce. Je to kvůli vedlejším účinkům, které se objevují víc po druhé dávce a mizí obvykle do dvou dní,“ pokračuje.

„Co se týče celkového načasování – sportovcům říkám, ať se nechají naočkovat co nejdříve. Data ukazují, že účinek vakcín je zřejmě mnohem delší než tři měsíce, a to poslední, co potřebují, je onemocnět těsně před olympijskými hrami nebo během nich,“ dodává Finoff.

Sportovní komentátor Bureš: Atmosféra bez diváků bude nijaká, ale i tak se olympiáda může stát nadějí

Číst článek

Netradiční přípravy

Podle něj by během her v Tokiu měli dodržovat stejné pokyny očkovaní i neočkovaní olympionici a paralympionici. Přesný režim a opatření, která bude nutné dodržovat, postupně aktualizuje jak japonská vláda, tak organizátoři her. Americký tým si i na základě toho vytvoří své vlastní manuály a bude pro sportovce i funkcionáře před odjezdem pořádat speciální školení.

Víc práce než obvykle mají i mentální kouči a psychologové. „Sportovci teď mnohem víc využívali představivost a vizualizace, aby si připomněli, jaké to je být sebou samými. Rok nemohli závodit, neměli přístup na sportoviště, museli nuceně improvizovat na dvorku v nafukovacích bazénech a podobně bláznivých náhražkách tělocvičen, bazénů a tratí,“ říká Sean McCann, hlavní sportovní psycholog amerického olympijského týmu.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme